Foto: LETA
Vēlētāji, kas līdz šim nobalsojuši pašvaldību vēlēšanās, ir aktīvākā un apzinīgākā sabiedrības daļa, taču pāragri spriest, vai vēlētāju mobilizācija aizsniegs visus sabiedrības slāņus, pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) Socioloģijas nodaļas Sociālā darba studiju programmas direktore Līga Rasnača.

Viņa norādīja, ka atdot savu balsi pirmajās divās iepriekšējās balsošanas dienās izmantojusi tā sabiedrības daļa, kas ir enerģiskāka un piekopj dinamiskāku dzīves veidu.

"Viena daļa, kas ir enerģiskāki un dinamiskāki, ir mobilizējušies. Daļa cenšas izmantot šo iespēju, jo brīvdienās kaut kur gatavojas braukt, un tas ir saistīts ar dinamisko dzīves stilu. Tomēr jautājums ir, vai tie, kas nav tik dinamiski, galu galā izlems piedalīties vēlēšanās?" vaicāja socioloģe.

Rasnača arī pauda viedokli, ka vēlētāju aktivitāte varētu būt saistīta ar to, ka tikusi veicināta politiskā un sociālā atbildīguma izpratne daļā sabiedrības. "Ir jūtams, ka mediji uz šo nedaudz ir piestrādājuši, lai mobilizētu un aktivizētu," ir pārliecināta socioloģe.

Tomēr paredzēt vēlētāju aktivitāti sestdien ir grūti, viņa sacīja, pamatojot to ar sabiedrības fragmentāciju un nevienlīdzību. Šo iemeslu dēļ vēlētāju mobilizēšana galu galā varētu atstāt ietekmi vien uz daļu sabiedrības, nevis katru vēlētāju. "Tas, ko sakām par vienu sabiedrības daļu, var pavisam citādi izpausties citā sabiedrības daļā," piebilda Rasnača.

Tāpat viņa sacīja, ka balsošanas aktivitāti ietekmē arī tas, ka pašvaldību vēlēšanās nav iespējams piedalīties tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kas dzīvo ārzemēs.

Jau ziņots, ka divās pirmajās pašvaldību vēlēšanu iepriekšējās balsošanas dienās nobalsojuši vairāk nekā 75 000 cilvēku, tādējādi līdz šim nobalsojušo pilsoņu īpatsvars pārsniedz 5% no visiem balsstiesīgajiem.

2013. gada pašvaldību vēlēšanu iepriekšējās balsošanas pirmajās divās dienās nobalsoja 57 751 cilvēks jeb 3,87% no kopējā balsstiesīgo skaita.

Pašvaldību vēlēšanās iespējams atdot balsot arī iepriekš. Rīt nobalsot varēs no plkst. 10.00 līdz 16.00, bet vēlēšanu dienā sestdien iecirkņi būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 22.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!