Foto: LETA
Sākot no piektdienas, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta virknē vietu, tostarp preses izdevumos un publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās.

Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana piektdien un sestdien, 3. jūnijā, ir aizliegta elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos, aģitācijas kā maksas pakalpojuma veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) publicētā informācija.

Aģitācija aizliegta arī valsts un atvasinātu publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kurās valstij vai atvasinātām publiskām personām pieder vairāk nekā 50% kapitāldaļu.

Tāpat pirms pašvaldību vēlēšanām ir aizliegts izvietot priekšvēlēšanu aģitāciju televīzijā 30 dienas pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā.

Šāds aizliegums gan neattiecas uz paziņojumu par tikšanos ar vēlētājiem izvietošanu.

Priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un pašvaldības policija.

Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, iedzīvotājiem jāvēršas Valsts policijā vai attiecīgās pilsētas pašvaldības policijā.

Savukārt gadījumos, ja ir informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas un slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, par to jāziņo KNAB.

Ziņots, ka sestdien 119 Latvijas pašvaldībās – deviņās republikas pilsētās un 110 novados, kopskaitā 955 vēlēšanu iecirkņos, notiks republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!