Foto: LETA
Jaunās Konservatīvās partijas (JKP) izvirzītie kandidāti Rīgas mēra amatam izvēlējušies sev atbilstošu retoriku, kritizējot korupciju Rīgas domē, portālam "Delfi" norādīja aptaujātie politologi.

JKP izvirzījusi trīs kandidātus Rīgas mēra amatam – partijas līderi, bijušo tieslietu ministru Jāni Bordānu, bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu Jutu Strīķi un bijušo KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju Juri Jurašu.

Politologs un sociologs Arnis Kaktiņš portālam "Delfi" norādīja, ka Strīķe un Jurašs ir diezgan liels ieguvums JKP un abi izmanto pareizu priekšvēlēšanu retoriku.

"Ir saprotams, kāpēc korupcijas tēma ir izvirzīta kā centrālā, lielākā. Šie cilvēki, kas no jauna pievienojās, ir stipri šajā tēmā. Tas būtu ļoti dīvaini, ja Strīķe savā kampaņā liktu uzsvaru uz Rīgas apstādīšanu ar puķēm, jo viņai nāktos pierādīt, ka viņai tur ir kompetence un viņa no tā kaut ko saprot. Jautājumā par korupciju viņai nav nekas jāpierāda – visiem viss ir skaidrs. To, kāda būs sabiedrības reakcija, laiks rādīs," teica Kaktiņš.

Politologs, sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks Filips Rajevskis minēja, ka pašlaik galvenais trumpis ir Strīķes personība. "Uz to tas viss ir koncentrēts," sprieda politologs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka gaidāmā cīņa ir nopietna. "Cīņa ar korupciju ar deputāta mandātu rokā ir vēl grūtāka, nekā strādājot KNAB. Lai gan, iespējams, es spriežu diezgan pragmatiski, un vēlētāju lēmumi tomēr būs emocionālāki un atvērtāki," teica politologs.

Tāpat viņa vērtējumā korupcijas retorika parlamenta vēlēšanās būtu daudz efektīgāka. "Valdīšana pašvaldībās nav tikai cīņa ar korupciju. Šeit ir arī vesela rinda nopietnu darbu, kas ir jādara un kurus sagaida rīdzinieki šajā gadījumā," teica Rajevskis un norādīja, ka cīņa ar korupciju varētu būt tikai viena no partijas piedāvājuma daļām.

Strīķes reitings pašvaldību vēlēšanās varētu būt augsts, bet tas nepaglābs visas partijas reitingu, prognozēja eksperts. "Partija parasti ir komanda. Viena persona, lai izvilktu partiju, iespējams, ir par maz, bet to laiks rādīs," tā Rajevskis.

Lielākie zaudētāji no tā, ka JKP pievienojusies Strīķe, varētu būt Nacionālā apvienība un partija "Vienotība", sprieda politologs."Partija "Vienotība" varētu ciest, jo tās saknes ir "Jaunajā laikā", kas arī iestājās pret korupciju, savukārt Nacionālā apvienība cietīs tādēļ, ka JKP ar Strīķi priekšgalā varētu atņemt latviski runājošo vēlētāju daļu," teica Rajevskis.

Trešdien, paziņojot par startu vēlēšanās, Strīķe veltīja asu kritiku līdzšinējās Rīgas domes vadības darbam un minēja, ka nav neviena "Rīgas domes departamenta, kur nevalda korupcija". Līdzīgu viedokli pauda arī Jurašs.

"Jutāmies kā vientuļā salā," tā par darbu KNAB teica Strīķe, piebilstot, ka izņemot viņu, Jurašu un vēl "dažus godīgus cilvēkus, kas tika izspiesti no saviem amatiem ne tikai KNAB, bet arī citur", nevienu neinteresēja korupcijas apkarošana.

Mēra amata kandidāte minēja vairākus piemērus lielu naudas summu izsaimniekošanai Rīgas domē. "Piemēram, nauda sniega tīrīšanai tajā dienās un mēnešos, kad sniega vispār nav bijis," skaidroja Strīķe. Viņa arī norādīja, ka vairāki līgumi bijuši aizdomīgi. "Noslēgts līgums ar uzņēmumu, kas it kā konkursa kārtā ieguvis apsaimniekošanu. Reāls piemērs, ka apakšuzņēmējs apstāda ar puķītēm visu apkārtni par lielu naudu. Dokumentus saņem tikai nākamgad – kurš vairs var pierādīt, ka tās mazās puķītes tur bijušas? Tās ir ļoti lielas naudas, kuras novirzot reālām vajadzībām, mēs būtu bagāta pilsēta," teica Strīķe.

"Pat krimināllietās, kad tika prasīti pieprasījumi Ušakovam [Rīgas mēram Nilam Ušakovam], Amerikam [Ušakova vietnieks Andris Ameriks], Rīgas domei, viņi bieži neatbildēja neko. Viņi vienkārši ignorēja kriminālprocesa pieprasījumus. Mums bija tāda Rīgas mājokļu lieta, tā saucamā Stabiņas lieta, kur mēs redzējām, ka par kukuļiem tika dalīti dzīvokļi, kas tiešām bija nepieciešami bāreņiem un citiem mazturīgajiem," sacīja Strīķe. Dzīvokļi tika izdalīti par dažiem tūkstošiem, viņa piebilda.

"Protams, sapratām, ka tur ir sistēmiska korupcija, ka tur ne tikai jāaiztur tie vainīgie, bet jāmaina visa rindas kārtība. Bija pilnīgākā ignorance. Jūs neticēsiet, ne reizi mūžā neesmu runājusi ar Ušakovu, tāpēc, ka vai nu viņš negribēja par to runāt, vai nu viņš no manis izvairījās, lai gan mēs detalizēti varējām pastāstīt, ko varētu mainīt," klāstīja Strīķe.

Jurašs uzsvēra, ka, lai arī cik jaudīga būtu pretkorupcijas iestāde, viena pati, bez pašvaldības atbalsta, tā nav spējīga izskaust šo problēmu. "Tas ir tāpat kā nevari izārstēt alkoholiķi, ja viņš to nevēlas," teica Jurašs un norādīja, ka vairākkārt darbības laikā KNAB lūdzis palīdzību Rīgas domei, lai novērstu sistēmiskus procesus, kas sekmē koruptīvus gadījumus, bet tā nav saņemta.

Juraša ieskatā viņš un Strīķe darbu KNAB veikuši godam, jo "nav bijis tāds departaments, kur KNAB nav paviesojies. Ir pat departamenti, kur vairākas reizes". Rīgas mēra amata kandidāts vērsa uzmanību arī uz to, ka KNAB gadiem tiek apkaroti korupcijas apkarotāji. "Bet, neskatoties uz to, pagājušajā gadā uzsākti trīs kriminālproces par atsevišķiem Rīgas domes koruptīviem nodarījumiem," sacīja Jurašs.

Jau vēstīts, ka JKP saraksta līdere Rīgas domes vēlēšanās būs Strīķe. Kopumā partija izvirzījusi trīs kandidātus mēra amatam – Bordānu, Strīķi un Jurašu.

Tāpat partijas līderu vidū ir uzņēmējs Sandis Riekstiņš un uzņēmējs Krišjānis Feldmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!