Foto: PantherMedia/Scanpix
Informācija par kāda Ventspils pilsētas domes deputāta kandidāta iespējamo sadarbību ar PSRS Valsts drošības komiteju (VDK) viņa ievēlēšanas gadījumā būs jāpārbauda tiesai.

Kā informēja Ventspils pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Baiba Līdaka, vēlēšanām pieteiktais kandidāts, kas saskaņā ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Totalitārisma seku dokumentēšanas centra konstatēto ir bijis PSRS VDK Robežapsardzes štata darbinieks, no vēlēšanu kandidātu saraksta netiks svītrots. Ja šī persona tiks ievēlēta domē, tad vai nu viņam pašam, vai arī domei būs jāvēršas tiesībsargājošās iestādēs, lai ar tiesas spriedumu vai nu tiktu konstatēts fakts par sadarbošanos ar VDK, vai arī tiktu noņemta aizdomu ēna par šādu sadarbību, skaidroja Līdaka.

To, kas ir minētais kandidāts un kuras partijas sarakstā viņš kandidē, vēlēšanu komisija neatklāj, norādot, ka šādu informāciju liedz izpaust likums par personas datu aizsardzību.

Kā ziņots, SAB Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs konstatējis, ka divi pašvaldību vēlēšanām pieteiktie deputātu kandidāti darbojušies Latvijas Komunistiskajā partijā (LKP) pēc 1991.gada janvāra un Valsts drošības komitejas (VDK) Robežapsardzē, informēja SAB.

Kādas sīkpartijas deputāta kandidāts, kas kandidē vēlēšanās Ventspilī, bijis PSRS VDK Robežapsardzes štata darbinieks. Sadarbības fakts ar VDK nav konstatēts likuma "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" kārtībā. Iesniegt pieteikumu prokuratūrā par sadarbības fakta konstatēšanu var pati persona vai, ievēlēšanas gadījumā, attiecīgās pašvaldības vadītājs.

Tāpat konstatēts, ka kādas sīkpartijas deputāta kandidāts, kas kandidē vēlēšanās Salaspils novadā, pēc 1991.gada 13.janvāra bijis Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas loceklis. Par to liecina 1991.gada 23.maijā šīs personas parakstīta kadru uzskaites personas lapa. SAB gan norāda, ka pārbaudes lieta nav bijusi ierosināta un fakts tiesas ceļā nav konstatēts.

Pašvaldību vēlēšanās nevar pieteikt kandidātu un domē nevar ievēlēt personas, kuras ir vai ir bijušas PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieki. Tāpat nevar pieteikt kandidātu, kurš pēc 1991.gada 13.janvāra darbojies LKP.

Minēto informāciju pārbauda Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs un atbilstoši pieprasījumam sniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK). Centrs tikai pilda likumā noteikto prasību un sniedz informāciju. Tālākais nav tā kompetences jautājums.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks šā gada jūnija pirmajā sestdienā.

Ventspilī vēlēšanām pieteikti septiņi kandidātu saraksti. Uz deputātu vietām Ventspils domē kandidē politiskie spēki "Saskaņa", "Latvijai un Ventspilij", "Alternative", "No sirds Latvijai", "KPV LV", "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām", kā arī trīs politisko spēku kopīgais saraksts, ko veido Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "Vienotība" un "Latvijas Reģionu apvienība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!