Foto: Publicitātes foto
Kopš bērnības mēs dzirdam, cik svarīgs organismam, sevišķi kauliem, ir kalcijs – dabiski, to pašu sakām arī saviem bērniem. "Nedzersi pienu – neizaugsi". Taču patiesībā visas izdzertās piena glāzes un viss no tām saņemtais kalcijs var aiziet postā, ja organismā nebūs pietiekami... D vitamīna.

D vitamīns – no saules

D vitamīns nav tikai "laba noskaņojuma" vitamīns. Tas ir atbildīgs arī par to, lai mūsu organisms ar pārtiku un piedevām saņemtu nepieciešamo kalcija devu. Tikai saņemot uzturā nepieciešamo D vitamīna devu, organisms tiks nodrošināts ar D vitamīnu visas dienas garumā.

D vitamīnu saražot var pats organisms, ja saņem pietiekami daudz saules gaismas: par D vitamīna ražošanu ir atbildīgi UV stari.

Taču mūsu klimatiskās zonas vēsākajos mēnešos to izdarīt ir diezgan sarežģīti – saule bieži ir paslēpusies aiz mākoņiem, bet arī parādoties, mazākais, ko vēlamies darīt – noģērbt siltās virsdrēbes. Tāpēc, ņemot vērā dažādu pētījumu datus, lielākā Baltijas valstu iedzīvotāju daļa vēsajā sezonā cieš no D vitamīna trūkuma.

Ar pārtiku uzņemam līdz pat 20% D vitamīna

D vitamīna trūkums ir nozīmīga problēma – ja organismā tas nav pietiekamā daudzumā, tiek traucēta kaulu attīstība. Ja D vitamīns regulāri trūkst, iestājas osteoporozes risks. Tāpēc, pat atdziestot gaisam, katru dienu ieteicams kādu laiku pavadīt svaigā gaisā.

Lai gan līdz 80–90% D vitamīna būtu jāuzņem ar saules gaismu, šo augošam organismam ļoti svarīgo vitamīnu var uzņemt arī ar pārtiku: to satur taukvielām bagātās zivis (piemēram, lasis vai siļķe), olas un nedaudz liellopu aknas, kā arī citi produkti (ar D vitamīnu bagātināts margarīns, fermentēts siers, taukus saturošs piens).

Siera nūjiņa satur gan kalciju, gan D vitamīnu

Pateicoties savai "draudzībai" ar kalciju, D vitamīns ir ļoti svarīgs bērniem. Taču, atzīsim – taukvielām bagātā zivs un olas – reta bērna atbilde uz jautājumu "ko vēlies pusdienās?". Tāpēc, ievērojot zinātnieku ieteikumus, daudzi ražotāji savus produktus bagātina ar D vitamīnu – tām dienām, kad saule ir paslēpusies.

Vienas no tiem – "Pik-Nik Twiller" siera nūjiņas, kuras satur gan kalciju, gan D vitamīnu, kas palīdz organismam vieglāk uzņemt kalciju.
100 g produkta satur 100% no nepieciešamās D vitamīna diennakts devas, bet vienā nūjiņā – 20% no zobus un kaulus stiprinošā kalcija diennakts devas. Turklāt šajā bērnu iecienītajā produktā ir daudz olbaltumvielu, A vitamīna un fosfora, tāpēc tas lieliski piemērots uzkodām un noder ceļojuma laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!