Foto: Publicitātes foto
D vitamīns bērniem ir nepieciešams – to zina katra mamma, tomēr Lietuvā šī vitamīna trūkums novērojams gandrīz 90% bērnu. Ne velti šis brīnumdaris tiek dēvēts par saules vitamīnu – gandrīz visu nepieciešamo D vitamīna devu uzņemam, pateicoties saules iedarbībai, un tikai 10% – ar uzturu. Diemžēl mūsu ēšanas ieradumi nosaka to, ka ar pārtikas produktiem uzņemam ļoti maz D vitamīna. Tātad, kas ir D vitamīna avoti?

D vitamīna deficīta epidēmija

D vitamīna deficīts ir liela problēma visā pasaulē, bet visvairāk tā trūkst zemēs, kas atrodas tuvāk zemeslodes poliem. Mēs iekļaujamies D vitamīna deficīta zonā, jo saulainu dienu nav īpaši daudz. Tomēr, pat ja saules netrūkst, mēs slēpjamies zem lietussargiem vai arī ieziežamies ar saules aizsardzības krēmiem. Kas notiek, ja trūkst D vitamīna? Ja cilvēks izjūt muskuļu vājumu, cieš no muskuļu krampjiem, sāpēm kaulos un ķermenī, ja to nomoka hronisks nogurums un bezmiegs, ir grūti koncentrēties, kā arī palielinās ķermeņa masa, ir jāaizdomājas, vai netrūkst D vitamīns. Ilgstošs D vitamīna trūkums var izraisīt daudzas slimības: cukura diabētu, kaulu trauslumu, zobu slimības, sirds un asinsvadu slimības, metabolisko sindromu, depresiju, garastāvokļa svārstīšanos, hronisku nomāktību, autoimūnās slimības u. c.

No D vitamīna deficīta visbiežāk cieš bērni, pusaudži un gados vecāki cilvēki.

Risinājums – produkti bagātināti ar D vitamīnu

Pasaules uztura speciālisti un pārtikas tehnologi cenšas risināt D vitamīna trūkuma problēmu un bagātina pārtikas produktus ar D vitamīnu. Pasaules attīstītākajos valstīs D vitamīna problēma tiek risināta valstiskā līmenī, veicinot ar D vitamīnu bagātinātu pārtikas produktu ražošanu, tādēļ šajās valstīs iedzīvotāji labprāt pērk ar D vitamīnu bagātinātas sausās brokastis, sulu un piena produktus.

Viens no šiem unikālajiem produktiem – iecienītās siera nūjiņas. Pamatojoties uz Pik-Nik siera nūjiņu uzturvērtības analīzi ir konstatēts, ka tajās dabīgā veidā veidojas D vitamīns (kā arī kalcijs, fosfors un A vitamīns). Turklāt D vitamīna saturs nūjiņās ir ļoti augsts, t.i. 5µg/ 100 g. Tas atbilst pat 100% no ieteicamā D vitamīna daudzuma (100 g siera satur 100 % vitamīna D diennakts devas).

Kalcijs un vitamīns D – lielisks pāris siera nūjiņās

D vitamīns un kalcijs ir neatdalāmi, jo tikai tad, ja organismā ir pietiekams D vitamīna daudzums, kā arī kalcijs un fosfors, tas palīdz veidoties kaulu audiem. Mēs pat varam uzturā lietot kalciju un fosforu saturošus produktus, tomēr, ja trūks D vitamīna, vēlamā efekta nebūs...

Lietojot ar D vitamīnu bagātinātus piena produktus, tiek panākts divkāršs labums – vienlaikus tiek uzņemts pienā esošais kalcijs un D vitamīns, kas palīdz absorbēt šo kalciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!