Foto: DELFI
Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcijai Valsts prezidenta vēlēšanās ceturtdien būšot brīvais balsojums, pēc frakcijas sēdes trešdien žurnālistiem paziņoja pašreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera par oligarhu nosauktais LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, kurš pats prezidenta vēlēšanās atbalstīs otru kandidātu - deputātu Andri Bērziņu (ZZS), lai dotu iespēju Zatleram veidot savu partiju, piedalīties vēlēšanās, uzvarēt un kļūt par premjeru.

Šlesers pēc frakcijas sēdes žurnālistiem norādīja, ka "Latvijai šobrīd ir nepieciešams līderis, tāpēc es esmu gatavs atbalstīt Valdi Zatleru kā nākamo Ministru prezidentu". Viņš novēlēja Zatleram iespējamajās ārkārtas vēlēšanās iegūt varu un realizēt savu programmu, jo viņam šobrīd esot liels tautas atbalsts.

LPP/LC līderis arī norādīja, ka par Bērziņu balsos, jo bijušais baņķieris un Tautsaimniecības komisijas vadītājs saprot ekonomiku. Bērziņš arī varētu runāt ar uzņēmumiem visā pasaulē "pa tiešo", bez padomnieku sagatavošanas, uzskata Šlesers, kuram šķiet, ka "mums diemžēl ir bijis nezimantots prezidenta resurss".

PLL frakcijas vadītājs Edgars Zalāns trešdien žurnālistiem atzina, ka Tautas partijas deputāti noteikti nebalsos par Zatleru, tomēr par atbalstu Bērziņam vēl nav izlēmuši, un tas paliek "katra paša ziņā".

Zalāns atzina, ka, frakcijai tiekoties ar Bērziņu, "īpaša entuziasma deputātu acīs neesot bijis", jo viņš tomēr ir citas frakcijas pārstāvju virzīts kandidāts. Zalāns neizslēdza iespēju, ka kāds PLL deputāts varētu nobalsot arī par Zatleru. Piemēram, eskprezidents Guntis Ulmanis arī trešdien apliecināja, ka savu viedokli ir vairākkārt izteicis un nav to mainījis – viņš esot gatavs balsot par pašreizējo prezidentu.

Jau vēstīts, ka līdz šim nevienam prezidenta amata kandidātam nav apsolīts Saeimā pārstāvēto politisko spēku vairākuma atbalsts. "Vienotība" solīja atbalstīt Zatleru, tāpat par pašreizējo prezidentu sola balsot "VL-TB/LNNK". Tas dotu Zatleram 40 balsi, bet ievēlēšanai nepieciešama 51 balss.

Apvienība "Saskaņas centrs" tresdien nolēma, ka frakcijai būs brīvais balsojums, turklāt deputātu izvēle publiski netiks atklāta arī pēc vēlēšanām. Arī ZZS frakcijai būs brīvais balsojums, taču tieši pieci šī politiskā spēka deputāti prezidenta amatam izvirzīja Bērziņu.

Zatlers zaudēja PLL atbalstu, jo pēc Saeimas lēmuma neļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Šlesera dzīvesvietās, Zatlers rosināja atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu.

Zatlera pilnvaras beigsies jūlija sākumā, un Saeimai līdz 8.jūnijam jārīko nākamā Valsts prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!