Foto: LETA
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijai Valsts prezidenta vēlēšanās ceturtdien būs brīvais balsojums, turklāt deputāti savu izvēli pēc vēlēšanām publiski neatklās, bet informēs par to tikai frakcijas biedrus.

Šādu vienošanos trešdien pēc plašām diskusijām atklātajā frakcijas sēdē panāca SC Saeimas deputāti.

Jau frakcijas sēdes sākumā kļuva skaidrs, ka atšķiras SC deputātu viedokļi par to, vai atbalstīt kādu no prezidenta kandidātiem – tagadējo prezidentu Valdi Zatleru vai no Vidzemes ievēlēto ZZS frakcijas deputātu Andri Bērziņu, vai arī balsot pret abiem kandidātiem.

Frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs jau pēc dažu pirmo deputātu noklausīšanās atzina - var rasties sajūta, "ka ir atmesta iespēja frakcijai vienoties par viedokli, jo aiz durvīm jau sarunāts brīvais balsojums, un tagad katrs tikai pastāsta, par ko balsos, nemēģinot pārliecināt citus".

Piemēram, deputāts Jānis Ādamsons, Vitālijs Orlovs, Aleksejs Burunovs un Valentīns Grigorjevs aicināja atbalstīt Zatleru, pamatojot to gan ar viņa lēmumu atlaist Saeimu, gan ar vēlmi dot viņam iespēju vēl četrus gadus "turpināt cīņu pret oligarhiem", gan ar reģionālo nodaļu biedru aicinājumiem. Orlovs aicināja izvēlēties Zatleru kā labāko no diviem variantu, jo, SC balsojot par Bērziņu, kurš saņem lielāko pensiju valstī, riskē uz vēlēšanām "dabūt negatīvi noskaņotus pensionārus".

Savukārt Sergejs Dolgopolovs, Jānis Tutins, Boriss Cilevičs, Ivans Klementjevs un Ņikita Ņikiforovs sliecās atbalstīt Bērziņu, gan kritiski vērtējot Zatlera darbību pirmajā prezidenta pilnvaru termiņā, gan slavējot Bērziņu kā tautsaimnieku.

Savukārt frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins aicināja "padomāt par abiem, bet vairāk par Zatleru", taču uzsvēra, ka pats savā izvēlē pieliks "punktu vai arī krustiņu" ceturtdien.

Agešins arī bija tas, kurš rezultātā tomēr ierosināja "neieslēgt balsošanas mašīnu" un neierobežot deputātu izvēli, iebilstot arī pret Cileviča iepriekš pausto, ka frakcijas deputātiem obligāti jānobalso par kādu no kandidātiem, lai prezidents tiktu ievēlēts jau ceturtdien.

Agešins arī ierosināja ļaut katram deputātam lemt pašam, bet neļaut publiski paust savu balsojumu, lai frakcija netiktu ierauta "raganu medībās" pēc balsojuma, jo Agešins ir pārliecināts, ka visās frakcijās būs deputāti, kas balsos atšķirīgi.

Par brīvo balsojumu izteicās arī Igors Pimenovs, Artūrs Rubiks, Igors Meļņikovs un Sergejs Fjodorovs. Savukārt Valērijs Kravcovs sacīja, ka "man nepatīk ne pirmā, ne otrā kandidatūra, man patīk [Valsts kontroliere Ingūna] Sudraba".

Urbanoviča aicināja apdomāties, vai viņiem nebūtu "politiskā dzinuļa" izšķirt koalīcijas partiju strīdu, jo katra no tām izvirzījusi savu kandidātu. Uz to Sergejs Mirskis norādīja - "mēs nevaram pieļaut, ka mūsu frakcijā notiek šķelšanās".

Urbanovičs rezultātā piekrita tam, lai frakcijas deputātiem būtu brīvais balsojums, taču arī aicināja pēc tam atklātā iekšējā sarunā pateikt frakcijas kolēģiem, kurš kā ir nobalsojis, lai būtu godīgi pret kolēģiem un zinātu, ka var tiem uzticēties.

Frakcija šim ierisinājuma piekrita.

Jau iepriekš Urbanovičs atzina, ka SC ir "smagās pārdomās" par to, kā rīkoties Valsts prezidenta vēlēšanās, jo viedokļi frakcijā par atbalstu Zatleram pēc viņa ierosinājuma atlaist Saeimu mainījušies gan uz labo, gan uz slikto pusi. Tai pat laikā Urbanovičs atzina, ka SC apzinās - lielā mērā nākamais Valsts prezidents ir atkarīgs no partijas deputātu balsojuma

Līdz šim nevienam prezidenta amata kandidātam nav apsolīts Saeimā pārstāvēto politisko spēku vairākuma atbalsts. "Vienotība" solīja atbalstīt Zatleru, tāpat par pašreizējo prezidentu sola balsot "VL-TB/LNNK". Tas dotu Zatleram 40 balsi, bet ievēlēšanai nepieciešama 51 balss.

Tautas partija, kuras Saeimas deputāti kopā ar pārējo apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakciju vēl pirms neilga laika izvirzīja Valsts prezidentu Valdi Zatleru uz otro termiņu, pirmdien valdes sēdē vienbalsīgi nolēmusi lēmumu neatbalstīt Zatlera kandidatūru ceturtdien paredzētajās prezidenta vēlēšanās. Par iespējamo atbalstu Bērziņam TP vēl lems.

Savukārt ZZS jau paziņoja, ka frakcijai būs brīvais balsojums.

Zatlers zaudējis 100% PLL atbalstu, jo pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers rosināja atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu.

Zatlera pilnvaras beigsies jūlija sākumā, un Saeimai līdz 8.jūnijam jārīko nākamā Valsts prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!