Foto: LETA

Latvijas pilsonis Voldemārs Burģis Administratīvajā rajona tiesā apstrīdējis 23.jūlijā izsludināto referendumu par 10.Saeimas atlaišanu, jo pēc tās ierosinātāja, Valsts prezidenta Valda Zatlera nepārvēlēšanas uz otro termiņu nevarēs saskaņā ar Satversmi atbrīvot no amata prezidentu, ja tauta nenobalsos par parlamenta atlaišanu.

Burģis informēja, ka iesniedza pieteikumu tiesā, jo uzskata tautas nobalsošanas izsludināšanu par prettiesisku. Viņš atgādina, ka Satversmes 50.pants paredz: ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse no nodotām balsīm izsakās pret Saeimas atlaišanu, tad Valsts prezidents uzskatāms par atlaistu un Saeima ievēlē jaunu Valsts prezidentu uz atlaistā Prezidenta atlikušo pilnvaru laiku.

Taču Zatlera pilnvaras beidzas jau 8.jūlijā, tāpēc Satversmes 50.pantā noteikto, ja referendumā neatbalstīs Saeimas atlaišanu, nebūs iespējams realizēt.

"Uzskatu, ka ir prettiesiski rīkot nobalsošanu, kurā nav iespējams sasniegt Satversmē skaidri noteikto nobalsošanas rezultātu. Uzskatu, ka manas pilsoņa-vēlētāja tiesības, rīkojot prettiesiku referendumu, ir pārkāptas, tāpēc esmu vērsies tiesā ar lūgumu atcelt Centrālās vēlēšanu komisijas 30.maija lēmumu nr.10 ar kuru tiek izsludināta tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu," pauž Bruģis.

Bruģis arī lūdzis nekavējoties apturēt CVK lēmuma darbību līdz lietas izskatīšanas beigām.

Jau ziņots, ka pēc Saeimas lēmuma neļaut veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Valsts prezidents Valdis Zatlers nolēmis rosināt atlaist 10.Saeimu.

Savukārt 2.jūnijā prezidenta vēlēšanās otrajā balsojumā ar 53 balsīm par Valsts prezidentu ievēlēts piecu "zaļzemnieku" izvirzītais, no Vidzemes ievēlētais deputāts, bijušais "Unibankas" vadītājs Andris Bērziņš (ZZS).

Lai gan referendums vēl tikai notiks, jau tagad politiķi izteikumi liecina, ka partijas sāka gatavoties priekšvēlēšanu cīņām, jo nešaubās par tautas nobalsošanas iznākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!