Foto: AFI
Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie dati par 11.Saeimas vēlēšanām iezīme jaunu parlamentu sastāvu un liecina, ka visvairāk plusu no vēlētājiem ieguvuši Jānis Urbanovičs (SC), Valdis Zatlers (ZRP), Valdis Dombrovskis (V) un Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), bet visbiežāk no sarakstiem svītrots Ģirts Valdis Kristovskis (V) un Modris Jaunups (V).

"Saskaņas centra" (SC) sarakstā no Rīgas apgabala ievēlēti 13 deputāti: Jānis Urbanovičs, Andrejs Klementjevs, Artūrs Rubiks, Boriss Cilevičs, Nikolajs Kabanovs, Sergejs Mirskis, Igors Pimenovs, Mihails Zemļinskis, Irina Cvetkova, Igors Meļņikovs, Sergejs Potapkin, Ņikita Ņikiforovs un Igors Zujevs.

No Vidzemes apgabala SC pārstāvēs pieci deputāti: Sergejs Dolgopolovs, Jānis Ādamsons, Ivans Klementjevs, Viktors Jakovļevs un Aleksandrs Sakovskis. No Zemgales ievēlēti trīs SC deputāti - Vitālijs Orlovs, Ivars Zariņš un Vladimirs Reskājs, bet no Kurzemes - divi: Valērijs Agešins un Andrejs Elksniņš.

No Latgales apgabala SC saraksta ievēlēti astoņi deputāti: Ivans Ribakovs, Jānis Tutins, Raimonds Rubiks, Jeļena Lazareva, Dmitrijs Rodionovs, Aleksandrs Jakimovs, Vladimirs Nikonovs un Marjana Ivanova-Jevsejeva.

Visvairāk - 49 943 plusus - SC sarakstā saņēma tagadējais SC frakcijas vadītājs un viens no premjera amata kandidātiem Jānis Urbanovičs. Otrajā vietā ar 26 094 plusiem ir Andrejs Klementjevs, bet 19 601 plusu saņēmis Cilēvičs.

Savukārt visvairāk svītrotie ir Aleksejs Burunovs (4729), Artūrs Rubiks ar 3554 svītrojumiem, taču arī ar 21 227 plusiem, un Marjana Ivanova-Jevsejeva ar 3287 svītrojumiem.

No "Vienotības" Rīgas apgabalā  ievēlēti Andris Vilks, Ojārs Ēriks Kalniņš, Andrejs Judins, Ilze Viņķele, Andris Buiķis un Ingūna Rībena. No Vidzemes apgabala "Vienotību" pārstāvēs premjers Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, Ilma Čepāne, Ainars Latkovskis, Ina Druviete, Dzintars Ābiķis un Edvards Smiltēns. No Kurzemes "Vienotības" saraksta ievēlēta Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Janīna Kursīte - Pakule. No Latgales  ievēlēti Aleksejs Loskutovs un Jānis Lāčplēsis. No Zemgales saraksta parlamentā iekļuva Atis Lejiņš, Dzintars Zaķis un Jānis Reirs.

Visvairāk plusu "Vienotības" atbalstītāji ielikuši pašreizējam premjeram Valdim Dombrovski - 45 229 plusus. Savukārt "svītrojumu" līderis ir Ģirts Valdis Kristovkis, kas svītrots 14 520 reizes, Modris Jaunups, kura vārdu svītrojuši 8209 vēlētāji, parlamentā iekļuvušais Ābiķis (6835 svītrojumi) un tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (6202 svītrojumi).  

Zatlera reformu partiju no Rīgas apgabalā pārstāvēs tās premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs, Vjačeslavs Dombrovskis, Kārlis Eņģelis, Inga Bite un Valdis Liepiņš. No Vidzemes apgabala ievēlēti Valdis Zatlers, Romualds Ražuks, Gunārs Rusiņš, Elīna Siliņa, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Jānis Upenieks un Guntars Bilsēns. No Latgales ievēlēti Juris Viļums un Gunārs Igaunis. No Kurzemes apgabala parlamentā tika  Inese Lībiņa-Egnere, Inita Bišofa, Jānis Junkurs, Loreta Skaburska.  No Zemgales apgabala ZRP ievēlēti Klāvs Olšteins, Jānis Ozoliņš, Inga Vanaga un Viktors Valainis.

ZRP vēlētāji visvairāk ar plusiem atbalstījuši eksprezidentu Valdi Zatleru (37 235), Edmundu Sprūdžu (11 763) un Romualda Ražuku (8281). Ražuks gan bija arī viens no visbiežāk svītrotajiem - viņu no saraksta izsvītroja 3588 reizes, bet dziedātāju Valteru Frīdenbergu - 2526 reizes.

Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK no Rīgas apgabala parlamentā pārstāvēs Einārs Cilinskis, Dzintars Rasnačs, Ludmila Sočņeva un Konstantīns Pupurs. No Vidzemes ievēlēti  Raivis Dzintars, Jānis Dombrava, Ināra Mūrniece, Romāns Naudiņš un  Kārlis Krēsliņš. Latgales iedzīvotāji Saeimā no Nacionālās apvienības Saeimā ievēlēja Inesi Laizāni, no Kurzemes ievēlēts Gaidis Bērziņš un Dzintars Kudums, bet no Zemgales -  Imants Parādnieks un Vineta Poriņa.

Visvairāk plusu no Nacionālās apvienības vēlētājiem saņēma Raivis Dzintars - 27 084. Jānis Dombrava saņēma 9872 plusus, Einārs Cilinskis - 8971 plusu, Dzintars Rasnačs - 8341 plusu. Rasnačs gan bija arī viens no visvairāk svītrotajiem VL-TB/LNNK kandidātiem - viņu svītrojuši 3092 reizes.

No Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Rīgas saraksta ievēlēti Raimonds Vējonis un Kārlis Seržants, bet no Vidzemes saraksta: Jānis Dūklavs, Ingmārs Līdaka un Iveta Grigule. No Latgales ievēlēts Jānis Klaužs un Rihards Eigims, no Kurzemes -Dana Reizniece-Ozola, Aija Barča un Jānis Vucāns, bet no Zemgales - Augusts Brigmanis, Andris Bērziņš un Uldis Augulis.

Vispopulārākais ZZS kandidāts bija Dūklavs, kurš saņēma 9510 plusus, viņam seko Līdaka ar 9210 plusiem, kā arī - ar līdzīgu rezultātu - kurzemnieces Barča (4696) un Reizniece-Ozola (4681).

Savukārt visvairāk no ZZS saraksta svītrots Imants Kalniņš - 3126 reizi. Viņam ar 2769 svītrojumiem seko Eigims, kurš gan saņēma arī 2989 plusus, Dagnija Staķe ar 2404 svītrojumiem un Māris Kučinskis, kurš svītrots 2310 reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!