Foto: LETA
Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK valdes loceklis Jānis Iesalnieks, kurš paziņojis par savu apkāpšanos no amata partijā un nekandidēšanu vēlēšanās, kļuvis "par mērķtiecīgas nomelnošanas upuri", uzskata partijas līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, kas pārmet tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam (V) nomelnošanas kampaņas organizēšanu "ar mērķi nepieļaut nacionāli patriotiska spēka augstus rezultātus vēlēšanās un padarīt grūtāku tā iekļaušanos valdībā".

Dzintars norāda, ka Iesalnieks, sociālajā tīklā "Twitter" izteikdamies par Norvēģijas traģēdijas iemesliem, "ir neveikli formulējis domu", ko pats arī atzīstot. Tāpēc Dzintars VL-TB/LNNK vārdā izsaka Iesalniekam "cieņu un pateicību (..) par pašaizliedzīgo soli, uzņemoties atbildību situācijā, kurā pats kļuvis par cietēju".

"Jāņa izteikumu nelietīgā interpretācija, kas vēlāk atbalsojās vairāku politisko partiju ("Saskaņas centrs" (SC), PCTVL) reklāmas aktivitātēs un tālākos uzbrukumos Nacionālai apvienībai, ir daļa no nomelnošanas kampaņas," apgalvo Dzintars, kurš esot saņēmis informāciju, ka galvenais šīs kampaņas organizators esot Štokenbergs – šobrīd arī iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs.

Dzintars klāsta, ka ir "vairāki fakti, kas šo informāciju mūsu biedriem padara ļoti ticamu". Kā pirmo viņš atgādina faktu, ka "Štokenbergs allaž izmantojis veto tiesības, lai nepieļautu sadarbību ar nacionālajiem spēkiem," piemēram, pēc 10.Saeimas veidojot valdību.

Dzintars arī apgalvo, ka pēdējā mēneša laikā Štokenbergs vairākas reizes vērsies pie viņa privāti, "manā izpratnē, cenšoties sanaidot ar [eksprezidenta] Valda Zatlera veidoto politisko spēku [Zatlera Reformu partiju (ZRP)]".

Piemēram, 8.jūlijā tieslietu ministrs, privāti sazinoties, esot aicinājis Dzintaru vērsties Datu valsts inspekcijā (DVI) par to, ka topošās Zatlera partijas atbalstītāji izmanto "Visu Latvijai!" (VL) biedru vārdus ZRP popularizēšanai, vēsta agrākais VL līdzpriekšsēdētājs.

"Kāpēc pēkšņi tāda ieinteresētība un mudinājums vērsties tieši DVI? Mēs šai lietai lielu vērību nepievērsām. Varbūt sakritība, bet dažas dienas vēlāk jau pieminētā DVI sākusi izmeklēšanu citā sakarā: par Zatlera partijas biedru anketu atbilstību likumam," norāda Dzintars, piebilstot – vairākiem Nacionālās apvienības biedriem radušās bažas, ka ministra ietekme dažādās tiesību aizsardzības un spēka struktūrās varētu tikt izmantota priekšvēlēšanu cīņās.

Otro reizi Štokenbergs ar Dzintaru esot sazinājies 15.jūlijā, norādot, ka ZRP pārstāvis Klāvs Olšteins iepriekšējā vakara TV3 ziņu raidījumā publiski pārmet VL čečenu finansējuma saņemšanu. "Noskatoties konkrēto ziņu sižetu, pārliecinājos, ka šāds pārmetums no Olšteina puses nav izskanējis, lai gan Štokenbergs vairakkārt uzsvēra, ka "tieši tā viņš (Olšteins) arī teicis" un "pats to ir dzirdējis". Kā to vērtēt? Savdabīga vēlme palīdzēt konkurentiem, kurus pats allaž centies atgrūst? Vai varbūt intrigas, sanaidošana un provokācijas?" retoriski vaicā Dzintars.

Dzintars arī norāda, ka "publiskā jezga" ap Iesalnieka izteikumiem "apbrīnojami sinhroni" notika ar Štokenberga publiskajiem paziņojumiem žurnālā "Sestdiena", ka VL savulaik esot šaudījušies pie aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) mājas. "Šī informācija neatbilst patiesībai, bet lieliski kalpoja kā starta šāviens nomelnošanai, kas sekoja nākamajās dienās pēc intervijas," uzsver VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs.

Dzintars norāda, ka VL jau ir pieradusi pie tā, "ka dažādās formās par mūsu partijas biedriem un partiju var teikt visfantastiskākos apmelojumus un nepamatotas lamas", tomēr, "lai cik bezjēdzīga būtu šī cīņa ar ietekmīgu un naudīgu spēku apmelojumu kampaņām, mēs vairs nevaram klusēt".

"Jau šobrīd ar juristiem gatavojam pieteikumu tiesā par goda un cieņas aizskaršanu. Esam gatavi cīnīties ar tiem, kam vienalga, kādā valodā runās Latvija un kuru vienīgais arguments ir viltība, sakari un brutāls naudas spēks," klāsta Dzintars.

Jau vēstīts, ka Iesalnieks, kura izteikumus tviterī par Norvēģijas traģēdijas iemesliem pēdējās dienās nosodīja vairāki politiķi, trešdien publiski paziņoja par atteikšanos kandidēt gaidāmajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās.

Tāpat Iesalnieks, kurš svētdien tviterī pauda viedokli, ka "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis", līdz nākamajam VL-TB/LNNK kongresam noliek partijas valdes locekļa pilnvaras.

Iesalnieka izteikumus jau nosodīja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs. Štokenbergs norāda, ka "šādi izteikumi veicina nacionālā naida kurināšanu Latvijā, kas ir absolūti nepieņemami".

Savukārt SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins vērsies Drošības policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret Iesalnieku saistībā ar viņa izteikumiem, uzskatot, ka tie satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes.

Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, bet dažas stundas vēlāk 32 gadus vecais Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks policista formā atklāja uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 85 cilvēkus.

Aizturētais Breiviks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem, nopratināšanās atzina savu vainu abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!