Foto: LETA
Lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" joprojām par šādu risinājumu ir "apmulsusi", žurnālistiem trešdien atzina partijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Viņa norādīja – lai gan "Vienotība" piekritusi deleģēt savus pārstāvjus šajās darba grupās, tam vēl būs nepieciešams partijas valdes pilnvarojumus. No "Vienotības" šajās grupās bez Āboltiņas varētu strādāt premjers Valdis Dombrovskis, 10.Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis, finanšu ministrs Andris Vilks, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kā arī esošie un jaunievēlētie deputāti Edvards Smiltēns, Dzintars Zaķis, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs, Ilze Viņķele un Ina Druviete.

Tomēr Ābotliņa norādīja, ka "Vienotība" neizprot, vai šobrīd tiek piedāvāts arī divas paralēlas "valdības deklarācijas" un, ja ZRP mērķis ir saprast, kur partiju programmās atrodami saskarsmes punkti, vai tas nebūtu jādara visiem Saeimā ievēlētajiem spēkiem kopā, iespējams, arī kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību.

Savukārt ZRP vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers sacīja, ka vienā ekspertu grupā, iespējams, visi četri spēki visu varētu izdiskutēt labāk, tomēr katrai partijai esot savas "programmatiskās prioritātes".

Zatlers uzsvēra, ka ekspertu iesaistīšana ļauj politiķiem izprast citu partiju programmas. Viņš pauda, ka, pēcvēlēšanu laikā visu neizdiskutējot, nebūs skaidrs, kuru partiju viedokļi vairāk saskan, un tas apgrūtinās iespējas izveidot stabilu valdību, kas varēs nostrādāt visus trīs gadus.

"Saskaņas centra" valdes priekšsēdētājs, Rīgas mērs Nils Ušakovs pēc sarunas uzsvēra, ka, SC ieskatā, galvenās pārrunājamas lietas ir par nodokļu likmēm un pensiju indeksāciju.

Ušakovs arī norādīja, ka SC varētu piekrist budžeta deficīta līmenim 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Viņš arī atklāja, ka SC piedalīsies divās darba grupās, kurās eksperti gan būs vieni un tie paši, – trijatā ar ZRP un "Vienotību" un divatā ar ZRP.

Atšķirībā no Nacionālās apvienības, kura SC iesaistīšanu darba grupās dēvē par pretēju Latvijas interesēm, Ušakovs norādīja, ka viņam neesot pamata komentēt Nacionālās apvienības lēmumu deleģēt savus ekspertus trīspusējai darba grupai ar ZRP un "Vienotību", jo tā ir pašas Nacionālās apvienības izvēle.

Zatlers savukārt žurnālistiem uzsvēra, ka ZRP joprojām redz divas iespējamās koalīcijas no trīs partijām un atzina - "ar diviem vien nekas nesanāk".

Komentējot lozungus un retoriku, kas vērsti uz sabiedrības šķelšanu, ZRP vadītājs norādīja, ka "katrs pats atbild par saviem vārdiem, bet mums tādi izteicieni nav pieņemami". Iepriekš koalīcijas veidotāju uzmanību pievērsa Nacionālās apvienības biedra Jāņa Iesalnieka izteicieni, ka trešdaļa vēlētāju ir nelikumīgi iebraukuši kolonisti. Vēlāk gan apvienība skaidroja, ka tā nav VL-TB/LNNK nostāja, bet no sava biedra nenorobežojās.

Savukārt, komentējot VL-TB/LNNK pēdējās dienās izteiktos pārmetumus, ka SC sastāvā ietilpstošās Sociālistiskās partijas biedrs esot notiesāts par ebreju kapu apzīmēšanu, lai sanaidotu krievus un latviešus, Ušakovs uzsvēra, ka nopietniem politiskajiem spēkiem nevajadzētu melot. Viņš norādīja, ka SC vadībai neesot "tādas informācijas, ka kāds no šiem cilvēkiem būtu kādas no SC partijas - "Saskaņas" vai "sociālistu" - biedrs".

Jau ziņots, ka Zatlera reformu partija (ZRP) trešdien ierosināja veidot divus ekspertu grupu "trijniekus" – ar "Vienotību" un "Saskaņas centru" un ar "Vienotību" un VL-TB/LNNK -, lai diskutētu par ekonomikas, tiesiskuma un humanitārajiem jautājumiem. VL-TB/LNNK gatava deleģēt savus pārstāvjus darba grupā, bet joprojām uzstāj uz nepieciešamību veidot nacionālo valdību un "ceļa bruģēšanu" sadarbībai ar SC sauc par Latvijas interesēm nepieņemamu.

Trešdienas rītā ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK trīspusējās sarunās aicinājums deleģēt savus ekspertus darba grupās, kas diskutēs par partiju nostājām trīs jautājumu blokos, izteikts arī Nacionālajai apvienībai. Iepriekš ZRP šādu aicinājumu izteikusi arī SC.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!