Foto: F64
Zatlera reformu partija (ZRP) un "Vienotība" piektdien vienojās kopā strādāt pie dokumentiem trijos blokos – ekonomika un finanses; tiesiskums un drošība un sociālie un humanitārie jautājumi, lai trešdien kopīgi varētu tos iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Savukārt par amatiem un koalīcijas modeļiem partijas runās tikai pēc pirmā sarunu raunda ar prezidentu.

Premjers Valdis Dombrovskis, kuram ceturtdien "Vienotības" valdes sēdē tika dots plašs mandāts sarunu vešanai, piektdien žurnālistiem pavēstīja, ka "mūsu mērķis ir kopīgi veidot valdību uz tiesiskuma un attīstības pamatiem". Jau nekavējoties darbu sāks divpusējās ekspertu grupas, lai līdz otrdienas vakaram pabeigtu darbu pie programmu saskaņošanas dokumentiem.

Savukārt "Vienotības" piedāvātā abu partiju frakciju kopsēde notiks pēc tam, kad eksperti būs pabeiguši darbu pie programmatiskajiem jautājumiem un būs notikušās pirmās sarunas ar prezidentu.

Dombrovskis arī atzina, ka šobrīd neesot vērts strīdēties par terminoloģiju – vai abas partijas veido "koalīcijas kodolu", jo svarīgākā ir vienošanās strādāt pie kopīgas valdības izveidošanas.

Savukārt ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs pauda, ka sarunas ar "Vienotību" ir izdevies "nolikt atpakaļ uz sliedēm", un arī ZRP vēl pirms došanās pie prezidenta gan frakcijā, gan valdē informēs par ekspertu izstrādātajiem dokumentiem.

Savukārt trešā partnera meklēšanā ZRP valdes priekšsēdētājs Valdis Zatlers solīja turpināt "pragmatisko ceļu". "Programma, programma un vēl reiz programma," šādi Zatlers atbildēja uz jautājumu, kādā veidā koalīcijas partneris tiks izvēlēts.

Zatlers uzsvēra – lai gan tiek uzskatīts, ka ar "Vienotību" ZRP programma ir vistuvākā, tomēr ekspertiem ir nepieciešams laiks, lai tuvākajās dienās "nogludinātu atšķirības". Zatlers norādīja, ka "dažas citas partijas faktiski piekrīt visiem mūsu programmas piedāvājumiem, tāpēc rīkot tikšanās ar tām šobrīd nav racionāli".

Dombrovskis savukārt pavēstīja, ka pirms sarunām ar prezidentu partijas neapspriedīs iespējamo premjera amata kandidātu. Zatlers norādīja, ka ZRP frakcija ceturtdien sarunvedējiem devusi mandātu vienoties par tādu koalīcijas modeli un premjera amata kandidātu, kas vislabāk ļautu realizēt partijas programmu.

ZRP ieskatā galvenie risināmie jautājumi ir ekonomikas stabilitāte un attīstība, augstākās izglītības reforma un demogrāfija. Savukārt Sprūdžs uzsvēra, ka ZRP nemēģinās "nosvērt programmas punktus pēc svarīguma" un skatīsies "uz visu laukumu" – ko partija varēs īstenot ar mazākajām domstarpībām koalīcijā. Sprūdžs arī uzsvēra, ka Satversmes reforma nav ZRP lielākā prioritāte, noraidot pieņēmumu, ka vienīgā iespēja ir veidot koalīciju ar "Saskaņas centru", jo tikai tā var iegūt konstitūcijas grozīšanai nepieciešamās vairāk nekā divas trešdaļas deputātu balsu.

Kamēr ZRP un "Vienotība", kurām kopā jaunievēlētajā Saeimā ir 44 no 100 deputātu balsīm, nevieš skaidrību par iespējamo trešo koalīcijas partneri – SC vai Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK – prezidents Bērziņš pauda, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka, ko varētu tulkot kā atbalstu SC ņemšanai valdībā.

Piektdien pēc žurnālistu lūguma abām partijām saņemt drosmi un atklāti pateikt, ka valdībā būs SC, Zatlers uzsvēra, ka sarunas vēl nav pabeigtas. "Tas nav drosmes jautājums, bet programmatisks jautājums – ar drosmi vien ir par maz, ir vajadzīgs rīcības plāns," norādīja ZRP līderis.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka partijas izšķiršanos atstāj prezidenta Bērziņa rokās, Zatlers atbildēja: "Valsts prezidents darīs to, kas visvairāk nepieciešams Latvijas valstij. Esmu pārliecināts par to."

Abu potenciālo trešo koalīcijas partneru – SC un VL-TB/LNNK – rindās ir pēdējās dienās ar skandalozu slavu apvīti biedri. VL-TB/LNNK biedrs Jānis Iesalnieks izteicās, ka trešdaļa vēlētāju ir nelikumīgi iebraukuši kolonisti, kuru balsis nebūtu jāņem vērā, savukārt SC ietilpstošās Latvijas Sociālistiskās partijas pārstāvis Andrejs Misņiks sodīts par nacisma upuru memoriāla apzīmēšanu.

Lūgti komentēt, vai tas var spēlēt kādu lomu koalīcijas veidošanā, Zatlers uzsvēra, ka ZRP ir pret jebkādiem radikāliem izteicieniem un rīcību un tādus nosoda, taču piebilda, ka politiķi dažreiz izsakās neuzmanīgi. Savukārt "Vienotības" pārstāvis Kārlis Šadurskis žurnālistiem vēlāk atzina, ka valdībā sadarbojas partijas, nevis to atsevišķie ierindas biedri, pretējā gadījumā jebkurš provokators "varētu noraut koalīcijas veidošanu". Tomēr viņš uzsvēra, ka katra saprātīga partija norobežojas no saviem ekstrēmistiem, bet šajā gadījumā VL-TB/LNNK no Iesalnieka nenorobežojās, savukārt SC līderis Nils Ušakovs ilgstoši sniedza par savas apvienības biedru pretrunīgu informāciju.

Jau ziņots, ka, lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" joprojām par šādu risinājumu ir "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Iepriekš ZRP ierosināja veidot divus ekspertu grupu "trijniekus" - ar "Vienotību" un "Saskaņas centru" un ar "Vienotību" un VL-TB/LNNK -, lai diskutētu par ekonomikas, tiesiskuma un humanitārajiem jautājumiem. VL-TB/LNNK gatava deleģēt savus pārstāvjus darba grupā, bet joprojām uzstāj uz nepieciešamību veidot nacionālo valdību un "ceļa bruģēšanu" sadarbībai ar SC sauc par Latvijas interesēm nepieņemamu.

Trešdienas rītā ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK trīspusējās sarunās aicinājums deleģēt savus ekspertus darba grupās, kas diskutēs par partiju nostājām trīs jautājumu blokos, izteikts arī Nacionālajai apvienībai. Iepriekš ZRP šādu aicinājumu izteikusi arī SC.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!