Foto: LETA
Ja Zatlera Reformu partija (ZRP) nonāks nākamajā Saeimā un varēs lemt par koalīcijas partneriem, tad attiecībās ar "Saskaņas centru" (SC) un Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK tā vispirms vēlēsies "skaidras atbildes" uz partijai būtiskiem jautājumiem, savukārt ar "Vienotību" ZRP jau tagad ir gatava "nopietni debatēt, lai meklētu iespējami labākos virzienus valsts attīstībai", liecina paziņojums partijas mājaslapā.

ZRP valdes locekļa un priekšvēlēšanu kampaņas veidotāja Reiņa Tukiša parakstītajā paziņojumā norādīts, ka ZRP vairakkārt vaicāts par iespējamo koalīciju pēc 11. Saeimas vēlēšanām, un partija nav mainījusi savu nostāju: nesadarboties "ar "naudas partijām" jeb partijām, kuras atrodas būtiskā atsevišķu tās finansētāju ietekmē – ZZS un LPP".

"Taču apzināmies, ka jautājums tiek uzdots galvenokārt, lai noskaidrotu ZRP viedokli par iespējamo partnerību ar SC. Vērojot izteikumus plašsaziņas līdzekļos, ir grūti nepamanīt, ka SC pūlas pārliecināt savus vēlētājus, ka būs spēlētājs nākamajā valdībā," klāsta Tukišs.

Tukišs uzskata, ka no priekšvēlēšanu loģikas šādu soli var saprast, "jo pragmatiskā SC elektorāta daļa varētu novērsties no apvienības, kurai draud vēl trīs gadi opozīcijā". "Publiskajā retorikā ir viegli pamanīt, ka SC vēlētos iezīmēt ZRP kā savu potenciālo koalīcijas partneri," vērtē ZRP pārstāvis.

Tāpēc ZRP vēlamies uzsvērt trīs iespējamās sadarbības ar SC principus. "Pirmkārt, jebkādas sarunas par partnerību ir iespējamas tikai tad, ja SC ir gatavs pierādīt, ka atbalsta ZRP desmit principu desmito punktu, proti, ir lojāli Latvijas valstij. Ar to praktiski domāta – valsts kontinuitātes atzīšana un ar to saistītās principiālās vēsturiskās patiesības," skaidro Tukišs.

ZRP uzskata, ka SC piedāvātais trīs gadu moratorijs diskusijām par šo tēmu nav risinājums, jo "šādu sabiedrībai nozīmīgu jautājumu nav iespējams mākslīgi noņemt no dienaskārtības".

Aktuāls esot arī jautājums par to, vai SC lēmumus būtiski ietekmē tās finansētāji, proti, vai tā ir vai nav "oligarhu partija", vēsta Tukišs. "Sēšanās pie viena sarunu galda iespējama tad, ja ir pārliecība, ka atbilde ir negatīva," uzsver ZRP.

Treškārt, šonedēļ prezentētās ZRP nostādnes ekonomikas jomā iezīmē "būtisku plaisu starp abu partiju uzstādījumiem", norāda Tukišs, tāpēc sadarbība esot iespējama, SC "izprotot un atbalstot ZRP piedāvātos galvenos ekonomiskos virzienus ilgtspējīgai valsts attīstībai". "Šie trīs ir un būs svarīgi jautājumi, uz kuriem jārod skaidras atbildes, lai būtu iespējama jebkāda saruna par kopīgu valdības veidošanu," uzsver ZRP kampaņas veidotājs.

Tukišs piebilst, ka ZRP desmitais princips ir "tikpat nozīmīgs attiecībās ar Nacionālo apvienību, jo tajā uzsvērts, ka "visi ir mūsējie", neatkarīgi no etniskās vai sociālās piederības, un jebkāda nacionāla naida kurināšana vai ekstrēmi paziņojami nav pieļaujami".

"Savukārt ar politisko apvienību "Vienotība" jau tagad esam gatavi nopietni debatēt, lai meklētu iespējami labākos virzienus valsts attīstībai," noslēdz Tukišs.

Kā vēstīts, ZRP vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers uzskata, ka opozīcijā esošā SC, kas pretstatā ZRP savā īsajā priekšvēlēšanu programmā rosina atlikt starptautiskā aizdevuma atmaksu un nesteigties ar eiro ieviešanu, neesot spējusi izveidot ekonomisko programmu atbilstoši šodienai un joprojām balsta to 2010.gada pavasara situācijā.

SC savā īsajā programmā pauž uzskatu, ka "ar SVF jāvienojas par kredīta atmaksas pārcelšanu un budžeta deficīta samazināšanu" un ka "jāatliek iespējamā pāreja uz eiro". Savukārt ZRP, kas nav novilkusi sarkano līniju sadarbībai ar SC pēc ārkārtas vēlēšanām, prezentējot ekonomikas programmu, uzsvēra nepieciešamību virzīties uz bezdeficīta budžetu un ieviest eiro 2014.gadā.

Jau ziņots, ka ZRP nodibināta 23.jūlijā, kad notika Zatlera ierosinātais referendums par Saeimas atlaišanu. Zatlers pēc nepārvēlēšanas prezidenta amatā nolēma iesaistīties politikā un dibināt savu partiju. Viņš noraidīja piedāvājumu pievienoties partiju apvienībai "Vienotība", jo, viņaprāt, tad neizdotos izveidot valdību bez oligarhu partijām - Latvijas Pirmās partijas, ZZS un nu jau likvidētās Tautas partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!