Foto: Publicitātes foto
Rīgas festivāla ietvaros atkārtoti notiks Latvijas valsts simtgades projekta "Latvijas gredzens" koncertuzvedumi, kuros realizējās diriģenta Sigvarda Kļavas lolotā ideja – četros konceptuāli atšķirīgos gredzenos izcelt un parādīt katra Latvijas novada īpatnības, bagātības un enerģiju caur vietējo cilvēku skata punktu. Visas izrādes notiks Dailes teātrī: 12. jūnijā "Vidzemes gredzens" - muzikāla izstāde "Kalns uz augšu ies"; 14. jūnijā "Zemgales gredzens" - kino koncerts "Vēstures palos", kas saņēma Lielo mūzikas balvu 2018 kategorijā "Gada uzvedums"; 18. jūnijā "Kurzemes gredzens" - lielkoncerts "Pūt, vējiņi" un 21. jūnijā "Latgales gredzens" - koncertizrāde "Rakstiem un skaņai".

"Vidzemes gredzena" muzikālās izstādes "Kalns uz augšu ies" skatuves mākslinieciskajā tēlā sabalsojas Latvijas Radio koris un četri mūziķi – dziedātājs un leijerkastes spēlmanis Daumants Kalniņš, ģitāras virtuozs Kaspars Zemītis, akordeonists Artūrs Noviks un pianists Rihards Plešanovs.

Muzikālās izstādes koncepcijas autore ir izstāžu kuratore Guna Kalnača, savukārt vizuālo koncepciju izstrādājusi un realizējusi radošā studija "Dd studio" – Jānis Mitrēvics, Zane Priede, Ilze Zigerte un Helēna Ozola.

"Šis ir emocionāls stāsts, arī subjektīvs stāsts. Neviens nevar par Vidzemi visu izstāstīt stundas laikā. Mēs esam atļāvušies būt pietiekami emocionāli un subjektīvi. Un tāda jau arī ir šodienas kultūras būtība - mūs interesē cilvēks, mūs interesē personība," uzsver Guna Kalnača.

"Zemgales gredzena" kino koncertā "Vēstures palos" satiksies Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbenda grupa, mūziķi - brāļi Oskars un Raimonds Petrauski, kā arī laikmetīgās dejas mākslinieki Lilija Lipora un Guntis Spridzāns.

Kino koncerta libretu radījusi dzejniece Inese Zandere, kura parāda Zemgales garīgo auglību caur Aspazijas, Annas Brigaderes, Jāņa Jaunsudrabiņa, Māras Zālītes dzejas un prozas spēku. Koncerta emocionālā kulminācija ir Knuta Skujenieka dzeja, kas skan Pētera Vaska mūzikā. Kino koncertā dzirdēsim arī Līgas Celmas-Kursietes mūziku. Režisors - Roberts Rubīns.

"Pūt, vējiņi, dzen laiviņu, aizdzen mani Kurzemē" – skan pazīstamās tautasdziesmas pirmās rindas, kas kā vadmotīvs skan cauri Kurzemei veltītajam lielkoncertam "Pūt, vējiņi". Tā muzikāli māksliniecisko koncepciju veido diriģents Māris Sirmais un režisors Reinis Suhanovs. "Muzikālā bagātība Kurzemē ir tik liela, ka nav iespējams to ietvert vienā koncertā. Mums bija jāpaliek pie viena nozīmīga, simboliska zariņa. Un šajā gadījumā tas bija tieši "Pūt, vējiņi!"," pastāsta M. Sirmais. Lielkoncertā dzirdēsim Latvijas Radio kori, Valsts Akadēmisko kori "Latvija", Liepājas Simfonisko orķestri, etnomūzikas grupu "Auļi", folkloras kopas "Saucējas" un "Suitu sievas", solistus - Laimu Jansoni (kokle, vargns) un Vestardu Šimku (klavieres).

"Latgales gredzens" atklās Latvijas austrumu novada bagātības un latgaliešu gara būtību tautasdziesmu un Svēto Rakstu savijā. Latgales novadam veltītajā koncertizrādē "Rakstiem un skaņai" skanēs tādi instrumenti kā - vijole, cimbala un kontrabass, akordeons, mandolīna un cītara, ermoņikas, grābekļi, klabekļi un taustiņi, perkusijas, vargāni un pašdarināti instrumenti, kā arī keramiķes Mairitas Folkmanes un mūziķa Aleksandra Maijera jaunbūvētais instruments - lamellofons. Uzvedumā piedalās: Latvijas Radio koris, Latgales muzikantu grupa un priesteri. Idejas autors un muzikālais vadītājs - Sigvards Kļava, video māksliniece - Katrīna Neiburga, scenogrāfs - Rūdolfs Baltiņš, gaismu mākslinieks - Egils Kupčs, režisore - Inese Mičule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!