Foto: DELFI

Partija "Saskaņa" dominē Rīgas un Latgales vēlēšanu apgabalā, bet Kurzemē un Zemgalē tai nav nekādu izredžu spēkoties ar tuvākajiem konkurentiem. Tikmēr Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) un partijai "KPV LV" dominējošās pozīcijās atrodas Kurzemes un Zemgales vēlēšanu apgabalos. Par to liecina portāla "Delfi" sadarbībā ar kompāniju "Kantar TNS" septembrī veiktā aptauja.

Vissīvākā konkurence starp vadošajām partijām ir Vidzemē, kur nav izteikta līdera un septiņas partijas septembrī spēkojās samērā līdzīgi. Savukārt Kurzemes un Latgales vēlēšanu apgabalos mīt arī proporcionāli lielākais vēl neizlēmušo vēlētāju skaits, liecina aptauja. Rīgā savu izvēli vēl nav izdarījuši 35% respondentu, Vidzemē - 37%, Kurzemē - 42%, Zemgalē - 36%, Latgale - 42% aptaujāto.

"Delfi" jau ziņoja, ka jaunākā aptauja liecina, ka populārākais politiskais spēks Latvijā septembra sākumā bijusi "Saskaņa", kurai seko ZZS, kā arī politiskā partija "KPV LV". Kopumā uz iekļūšanu parlamentā var cerēt septiņas partijas, bet vēl joprojām izšķirošais faktors gaidāmajās vēlēšanās būs rekordlielais neizlēmušo vēlētāju skaits – 38%.

"Spriežot pēc aptaujas datiem, lielākā daļa neizlēmušo uz iecirkņiem neaizies. Turklāt lielākajos vēlēšanu apgabalos – Rīgā un Vidzemē – neizlēmušo īpatsvars ir nedaudz zemāks. "Saskaņai" jau šobrīd ir iespaidīgs atbalsts Latgalē, arī ZZS uzrāda sev ierasto atbalstu šai apgabalā, bet nav skaidrs, vai "Jaunā Vienotība" jau ir izsmēlusi savas iespējas mobilizēt atbalstītājus, izmantojot sadarbību ar Latgales partiju. Kurzemē dominē ZZS un KPV LV, bet negaidīti pieticīgi izskatās Nacionālās apvienības un "Jaunās Vienotības" rezultāti šai apgabalā," portālam "Delfi" sacīja politologs Jānis Ikstens.

Ikstens prognozēja, ka arī jau izlēmušo pilsoņu faktiskā līdzdalība vēl var sagādāt zināmus pārsteigumus. Labi zināma ir Nacionālās apvienības vēlētāju lojalitāte, kas tradicionāli uzlabo šīs partijas rezultātus salīdzinājumā ar pirmsvēlēšanu aptaujām un kas ir saskatāma aptaujas datos. Līdzīgā situācijā šķiet esam arī Jaunā konservatīvā partija.

Neraugoties uz vērā ņemamo jauniešu klātbūtni "Saskanas" izteikti slāviskajā atbalstītāju lokā, šī partija var justies itin droši, jo Latvijas Krievu savienība par konkurētspējīgu alternatīvu nav uzskatāma. Savukārt gan ZZS, gan "KPV LV" šībrīža atbalsts ir milzis uz māla kājām, jo aptuveni trešdaļa abu sarakstu atbalstītāju apgalvo, ka viņu pašreizējā izvēle var viegli mainīties, rezumēja politologs.

Par pētījumu

Pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu un konsultāciju kompāniju "Kantar TNS". No 2018. gada 28. augusta līdz 12. septembrim pētījumā ar datorizēto telefoninterviju metodi (CATI) visā Latvijā aptaujāti 1200 Latvijas Republikas pilsoņi vecumā no 18 gadiem.

Rakstu sērijā ""Delfi" sver" līdz vēlēšanām sīkāk atspoguļosim vēlētāju noskaņojumu, vērtības un vēlmes. Pirmajā aptaujas vilnī 1200 respondentu telefonaptaujā atbildēja gan uz jau aprakstītajiem jautājumiem par ko balsos un ko novērtē savu politisko simpātiju platformās, kā arī uz to, kādām nozarēm un jautājumiem jāpievērš uzmanība valsts tālākajā attīstībā. "Delfi" sniegs plašu ieskatu tajā, ko rāda aptauja: kā kuras partijas simpatizētāji redz demokrātiju, dalību NATO, attiecības ar Krieviju un citus valstij būtiskus jautājumus. Tāpat parādīsim, kā vēlētāju politiskās simpātijas sadalās vecuma grupās, pēc tautības, pilsētās vai laukos, pēc ienākumu līmeņa, izglītības un dažādos vēlēšanu apgabalos.

Vēlēšanu priekšvakarā mums būs zināmi otrā aptaujas viļņa rezultāti, no kuriem zināsim, par ko gatavi balsot vēlētāji oktobra sākumā, kā arī to, kura politiskā spēka vēlētāji lieto kādus informācijas avotus, lai izlemtu, par ko balsot. Tāpat uzzināsim, cik daudz vēlētāju mainīja domas pēdējā mēneša laikā. Savukārt pēc vēlēšanām trešajā aptaujas vilnī noskaidrosim, cik apmierināta ir sabiedrība ar vēlēšanu rezultātiem un ko izvirza kā galvenos uzdevumus 13. Saeimas četriem darbības gadiem.

TNS pētījumu rezultāti tiks izmantoti arī pirmsvēlēšanu nedēļā, kad Jānis Domburs ciklā "Par ko balsot" video tiešraižu dubultintervijās iztaujās populārāko partiju līderus un premjera amata kandidātus.

Gan "Delfi" pasūtīto "Kantar TNS" veikto socioloģisko pētījumu, gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!