Jau rīt balstiesīgie dosies uz vēlēšanu iecirkņiem, lai izdarītu savu izvēli 13. Saeimas vēlēšanās. Šodien visas diena garumā atbildes uz valstiski svarīgiem jautājumiem kopā ar Jāni Domburu meklē dažādu jomu eksperti. Pulksten 12.30 pie Dombura viesojās politoloģe, Rīgas Juridiskās augstskolas viesprofesore Vita Matīsa. Pēc tiešraides raidījums būs pieejams ierakstā.

"Vēlēšanas vienmēr ir izšķirošas. Pārāk daudzi bieži sauc to lāci, bet tad, kad tas tiešām uzbruks, tad cilvēki tam nepievērsīs uzmanību. Visās vēlēšanās pārspīlē," sacīja Matīsa, vērtējot, vai no Latvijas drošības aspekta šīs vēlēšanas ir īpaši svarīgas.

Sarunas laikā viņa izteica vēlējumu, ka Latvijas politikā būtu mazāk neirotisma.

"Novēlējums būtu par mazāk neirotisma, mazāk svārstību, bet vairāk eiropiska skata Eiropas virzienā, lai šīs saknes tajā būtu dziļas un neveidotas pēc izdevības. Neirotiķi vienmēr būs gatavi mainīt savu nostāju, izejot no izdevīguma pozīcijām," sacīja Matīsa.

Viņa norādīja, ka arī Latvijā šajā pirmsvēlēšanu laikā ir pamanāmi populisti. "Es negribētu būt nievājoša pret šiem populistiem," sacīja Matīsa, piebilzdama, ka daļa argumentu pret eliti ir pamatoti. "Cilvēki ir dusmīgi, jo "tie tur augšā neizklausa". Viņi grib dot triecienu. Tomēr jāpadomā, vai dodot triecienu elitei, jūs reizē nenoārdāt visu to māju," aicināja politoloģe.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, vai, viņasprāt, Latvijā ir viena vai vairākas politiskās elites, viņa sacīja: "Viņas ir atrāvušās no tās masas (sabiedrības – aut.piez.). Ja tas politiķu darbs būtu tik ļoti sūrs un grūts un cilvēkam tik daudz jāziedo, lai ietu politikā... es nekad neesmu sapratusi šo dziesmiņu, ko ļoti bieži dzied mūsu politiķi. Ja jau tas ir tik sūrs un nepateicīgs darbs, tad kāpēc viņi visi raujas atkal un atkal? Acīmredzot tur ir kaut kas atraktīvs. Es gribētu ticēt tai versijai, ka viņi domā, ka var kaut ko labu izdarīt Latvijai, bet mēs redzam, ka viņi ir pieraduši pie zināmām privilēģijām.

Rītu studijā, iztirzājot migrācijas un demogrāfijas aktuālos jautājumus, aizsāka ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja vadītājs, demogrāfs Ilmārs Mežs un Mīlētāko zīmolu topa" veidotāju – reklāmas aģentūras "DDB Latvia" – direktors Andris Rubīns.

Pulksten 14 jautājumi par priekšvēlēšanu laika norisi tiks adresēti KNAB priekšniekam Jēkabam Straumem.

Savukārt pulksten 17 darba diena tiks noslēgta kopā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" direktoru Arni Kaktiņu un tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "Kantar TNS" valdes locekli Ilvu Puduli.

Aicinām atrast laiku noskatīties arī premjera kandidātu debates un 13 tematiskās debates starp populārāko partiju pārstāvjiem, kuras Domburs vadīja no 3. līdz 20. septembrim. Savukārt tuvāk iepazīt tās partijas, kas septembra socioloģiskajās aptaujās pakāpušās virs 2,5% un ir ar lielākām izredzēm iekļūt 13. Saeimā, līdzēs no 1. līdz 4. oktobrim notikušās politisko spēku līderu intervijas, kurās politiķi Domburam atbildēja par līdzšinējo kampaņu, solījumiem un sarkanajām līnijām, kā arī prognozēja, kas mūs sagaidīs pēcvēlēšanu rītā.

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!