Pārtikusi, droša, augoša, labklājīga, veselīga – tādu raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu", runājot par mūsu valsti, premjera amata kandidāti iezīmēja uzstādījumu, kas ir Latvija.

Ar debatēm 3. septembrī, kurās piedalījās astoņu populārāko politisko spēku premjera amata kandidāti, aizsākas apjomīgs pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?". "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās astoņi premjera amata kandidāti: Vjačeslavs Dombrovskis (S), Māris Kučinskis (ZZS), Aldis Gobzems (KPV LV), Roberts Zīle (NA), Krišjānis Kariņš (JV), Artis Pabriks (A/P), Jānis Bordāns (JKP) un Edvards Smiltēns (LRA). Pilno ierakstu var redzēt šeit.

Dombrovskis debatēs aicināja "izbeigt iekšējo ienaidnieku meklēšanu un naida kurināšanas politiku". Tāpat viņš aicināja latviešus un nelatviešus kopīgi strādāt pie tā, lai tuvākajā nākotnē Latvija "kļūtu par vienu no Eiropas Savienības attīstītākajām valstīm, no kurām cilvēki nebrauktu prom".

Savukārt Kučinskis Latviju redz kā "labklājīgu, uz inovatīvu ekonomiku balstītu izaugsmes valsti ar labu dzīves vidi gan uzņēmējdarbības veikšanai, gan dzīvošanai šeit".

"Patiesībā neviens līdz šim nav nosaucis to mērķi. Latvijai mērķis un vīzija ir ļoti vienkārša: 2050. gadā 10. bagātākā valsts pasaulē ar 2,5 miljoniem pilsoņu šeit Latvijā. Tas ir mērķis, kas drosmīgi ir jāpasaka valsts vadītājam," pauda Gobzems.

Zīle Latviju redz kā latvisku, drošu un augošu. "Augoša, domājot ar to, gan tīri demogrāfiski, gan arī, protams, ekonomiski," piezīmēja Nacionālās apvienības līderis.

"Ja man prasa, es saku: Latvija ir valsts, kurā es, kurā ikkatrs saredz savu nākotni, tā ir tā vīzija, uz ko mums jāstrādā. Kā tur tikt, man arī tur ir atbilde," pauda "Jaunās Vienotības" līderis Kariņš. Tikmēr "Attīstībai/ Par!" pārstāvis Pabriks atzina, ka Latvija ir valsts, "kas nav izmantojusi savu lielo iespēju". "Es redzu un mēs redzam Latviju kā veselīgu, izglītotu, modernu valsti, kas spēj rīkoties ātrāk nekā pārējās Eiropas Savienības valstis," savā vīzijā dalījās politiķis.

Jaunās konservatīvās partijas līderis Bordāns sacīja, ka Latvija ir valsts, kurā cilvēks ir priekšplānā. Tāpat Latviju viņš redz kā tiesisku valsti, kurā nav korupcijas. "Bet pats galvenais – tā ir izglītotu, jaunu cilvēku valsts un pārtikusi," iezīmēja Bordāns.

"Tā ir Latvija, kura ir droša, pārtikusi un taisnīga. Uzsvars ir uz vārdu "taisnīgs", jo daudzas lietas mums ir bijušas likumīgas, bet klaji netaisnīgas pret Latvijas iedzīvotājiem. Tā ir valsts, kur sasniegt savus mērķus un ieceres un kur realizēt savus sapņus," tādu Latviju iezīmēja Smiltēns.

Pēcāk kandidāti tika aicināti komentēt konkurentu teikto, izceļot aplamības. Piemēram, Bordāns norādīja, ka Latvijā nav tautu naida. Arī Smiltēns piefiksēja, ka atkal kāds mēģina "vilkt un šķelt to stāstu par sabiedrības sašķeltību".

Savukārt Gobzems vērsa uzmanību, ka premjers Kučinskis nespēj konkrēti pateikt līdz kuram datumam Latvija sasniegs izvirzīto vīziju un nespēj to vīziju pateikt tādiem vārdiem, lai sasniegtu sabiedrību.

Kā ziņots, portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?", kuru vadīs žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmo nedēļu būs skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!