Teju visu partiju, kuru atbalsts sabiedrībā saskaņā ar publiski pieejamiem socioloģisko aptauju datiem pēdējā laikā ir visaugstākais, izvirzītie premjera amata kandidāti pauž kategorisku "nē" sadarbībai ar partiju "Saskaņu", taču puse spēj nosaukt konkrētus sev tīkamākos partnerus.

Ar debatēm 3. septembrī, kurās piedalījās astoņu populārāko politisko spēku premjera amata kandidāti, aizsākas apjomīgs pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?". "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās astoņi premjera amata kandidāti: Vjačeslavs Dombrovskis (S), Māris Kučinskis (ZZS), Aldis Gobzems (KPV LV), Roberts Zīle (NA), Krišjānis Kariņš (JV), Artis Pabriks (A/P), Jānis Bordāns (JKP) un Edvards Smiltēns (LRA).

Visiem partiju premjera amata kandidātiem tika taujāts, ar kurām partijām kandidāta pārstāvētais politiskais spēks varētu sadarboties, lai 13. Saeimā veidotu koalīciju.

Debatēs Gobzems aicināja visus iepazīties ar Satversmes 55. pantu, kas nosaka "ministru kabinets sastāv no ministru prezidenta un viņa aicinātiem ministriem". Viņš pauda, ka vispirms "KPV LV" piedāvās iespējamajiem sadarbības partneriem savu programmatisko uzstādījumu.

Nacionālās apvienības (NA) līderis Zīle uzsvēra, ka ar "Saskaņu" apvienība nestrādās, taču pārējiem gan nesaka "nē". NA vēlētos turpināt iesākto darbu un sadarbību ar ZZS un "Jauno Vienotību". "Mums nav mīļākās sievas harēmā," smējās Zīle, uzsverot, ka politikā nav simpātiju, politikā ir partneri.

Arī Kariņš uzsvēra, ka "Jaunā Vienotība" neveidos valdību ar "Saskaņu". Savukārt programmatisko tuvību viņš saskatīja ar Jauno konservatīvo partiju (JKP), NA un "Attīstībai/ Par!". Par to gan vēlāk izbrīnu pauda Kučinskis.

"Attīstībai/ Par!" neizies uz sarunām ar "Saskaņu", taču pret visām citām partijām izturēsies vienlīdz godīgi, pauda Pabriks.

Arī Bordāna pārstāvētā JKP neveido valdību ar "Saskaņu". JKP favorītpartiju nav, taču vadīsies pēc valsts interesēm. Vispirms gan runāšot ar partijām, kas neveido šī brīža koalīciju.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) nav gatava kopīgam darbam ar "Saskaņu", kā arī Latvijas Krievu savienību. Programmatisku tuvību LRA saredz ar JKP, NA un ZZS. Taču, jāskatoties, kuri cilvēki būs parlamentā ievēlēti.

Premjers Kučinskis uzsvēra, ka gribētu veidot valdību ar esošajiem partneriem – "Vienotību" un NA. Savukārt, ja būs nepieciešamība pēc vēl kāda partnera, tad būs jāraugās.


Debatēs topošie premjeri diskutēja ne vien par potenciālo valdību, bet arī Latvijas vīziju, nākamā gada budžetu, demogrāfiju, tiesiskumu un virkni citu tematu.

Ziņots, ka jau 6. oktobrī balsstiesīgie dosies uz vēlēšanu iecirkņiem, lai izdarītu savu izvēli 13. Saeimas vēlēšanās.

Kā ierasts, politiskie spēki jau laikus pieteikuši savus premjera amata kandidātus, izvirzot viņus par partijas priekšvēlēšanu laika galvenajām "sejām". Jau iepriekš portāls "Delfi" sadaļā "Astoņas lokomotīves" īsumā atskatījās, kas ir šo partiju, kuru atbalsts sabiedrībā saskaņā ar publiski pieejamiem socioloģisko aptauju datiem pēdējā laikā ir augstākais, izvēlētie vīri. Kāds ir viņu rūdījums politikā, zem kādiem politisko spēku "karogiem" viņi iepriekš ir darbojušies, kā arī – ar kādiem darbiem un nedarbiem viņi iepriekš izcēlušies.

Kā ziņots, portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?", kuru vadīs žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmo nedēļu būs skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!