Foto: DELFI
Otrdien 2. oktobrī pulksten 11.00 un 14.30 "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesosies politisko spēku "Attīstībai/Par!" un "Nacionālā apvienība" līderi. Interviju ciklā "Par ko balsot?" politiķi atbildēs par līdzšinējo kampaņu, solījumiem un sarkanajām līnijām, kā arī prognozēs, kas mūs sagaidīs pēcvēlēšanu rītā.

Pulksten 11 studijā "Attīstībai/Par!" pārstāvēs apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts un Ministru prezidenta amata kandidāts Artis Pabriks. Savukārt pulksten 14.30 Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" prezentēs partijas valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars un 13.Saeimas vēlēšanas nekandidējošais partijas Ministru prezidenta amata kandidāts Roberts Zīle. Pēc tiešraidēm abi raidījumi būs skatāmi ierakstā portālā "Delfi".

Jau ziņots, ka portāla "Delfi" sadarbībā ar kompāniju "Kantar TNS" septembrī veiktā aptauja liecina, ka šie abi politiskie spēki atrodas diezgan tuvu un var cerēt uz pārstāvniecību 13.Saeimā. Aptaujas dati rāda, ka lielāko vēlētāju atbalstu septembra sākumā baudīja "Saskaņa", par kuru savu balsi atdotu 14,9% aptaujāto. Tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 9,8% atbalstu un "KPV LV" ar 9,3% lielu atbalstu. Par Jauno konservatīvo partiju (JKP) septembrī balsotu 5,3% aptaujāto, par Nacionālo apvienību 'Visu Latvijai!" (NA) - 4,3%, par "Attīstībai Par!" savu balsi atdotu 4%, bet par "Jauno Vienotību" – 3,2% aptaujāto.

Attīstībai/Par "jaunās sejas"

Šā gada aprīļa beigās "Latvijas attīstībai", "Par!" un "Izaugsme" apvienojās zem viena nosaukuma – "Attīstībai/Par!". Apvienības pārstāvji norāda, ka viņu priekšvēlēšanu kampaņas mērķis ir "pārliecinošs starts 13. Saeimas vēlēšanās, lai parlamentā un valdībā ienāktu jauni cilvēki ar pasaules pieredzi un izglītību un pārvarētu varas elites stagnāciju, kuras dēļ Latvija atpaliek no kaimiņiem un cilvēki turpina aizbraukt".

Neskatoties uz to, ka apvienība piesaka sevi kā svaigu elpu, apskatot tās pirmās rindas, redzams, ka politisko spēku grūti nosaukt par jaunpienācējiem. "Attīstībai/Par!" 13.Saeimas vēlēšanām kā premjera amata kandidātu pieteikusi Eiropas Parlamenta (EP) deputātu Arti Pabriku. Pabriks politiskajā arēnā sevi pieteica jau 1998. gadā, kad piedalījās Andra Šķēles veidotās Tautas partijas dibināšanā. Gan 10., gan 11. Saeimā viņš ieņēma aizsardzības ministra posteni, bet 2014. gadā Pabriks no "Vienotības" saraksta veiksmīgi kandidēja EP vēlēšanās.

Arī Zemgales līdera krēslā sēž Vienotības "aizgājēja" – Ilze Viņķele. Kurzemē apvienības seja ir galvaspilsētas domnieks Juris Pūce, bet Rīgas saraksta līderis ir Daniels Pavļuts, kas lielāko atpazīstamību guva, esot ekonomikas ministrs Valda Zatlera prezidentūras laikā. Savukārt pirmais numurs Latgalē ticis pašlaik Rīgas domes deputāta amatā esošajam Mārtiņam Bondaram.

Priekšvēlēšanu programmā "Attīstībai/Par!" stāsta savu vīziju par taisnīgu Latviju. Taisnīgā Latvijā laba veselības aprūpe bez garām rindām ir pieejama visiem. Pacientu līdzmaksājumi ir divreiz mazāki, bet mediķu algas neliek viņiem emigrēt. Tāpat visiem ir pieejama laba izglītība vienotās skolās, kurās visu tautību un vajadzību bērni mācās kopā. Visas ģimenes ir vienlīdzīgas. Valsts atbalsta arī viena vecāka ģimenes, aizsargā pret vardarbību un pieņem Kopdzīves likumu. Pensijas pieaug stabili un notiek pāreja uz garantētu pamatpensiju. Tiesa ir savlaicīga, darba algas lielākas, bet nodokļi – mazāki. Taisnīgā Latvijā cilvēki paliek un atgriežas, jo šeit ikvienu ciena un gaida.

Nacionālā apvienība: Dievs, daba, latviešu valoda

Lai gan Nacionālās apvienības fokuss pēdējos gados vērsts arī uz demogrāfijas jautājumiem un tieslietu jomas sakārtošanu, arī šajās Saeimas vēlēšanās partijas ziņojumā vēlētājiem tiek izspēlēta "nacionālā jautājuma kārts".

13. Saeimas vēlēšanu programmā partija uzsver, ka "tās vērtības ir latviešu nācija, valoda un kultūra, tautas varoņu gods un piemiņa, Latvijas neatkarība un izaugsme, labklājība un taisnīgums, ģimene un laulība, cilvēka dzīvība, daba un Dievs".

Kā pamat pīlāri 13.Saeimas vēlēšanās partijai būs latviska, droša, augoša Latvija, arī šajās vēlēšanās lielu uzsvaru liekot uz nacionāliem jautājumiem. Piemēram, partijas programma sola: "Neļausim politiķiem piekāpties valodas, pilsonības un citos nacionāli politiskos jautājumos", "Turpināsim pāreju uz mācībām valsts valodā visos izglītības līmeņos, sākot ar bērnudārzu", "Atbalstīsim latviešu īpatsvara pieaugumu Latvijā un nepieļausim bezatbildīgu imigrācijas politiku", "Atbalstīsim latvisko kultūras tradīciju nostiprināšanu", "Arī turpmāk nepieļausim prokrievisko spēku nonākšanu valdībā", "Izmantosim visus tiesiskos līdzekļus, lai ierobežotu Krievijas propagandas izplatību. Stiprināsim latviskos medijus".

Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts šajās vēlēšanās ir eiroparlamentārietis Roberts Zīle, kurš pats vēlēšanās gan nekandidē.

Finanšu ministra amatam izvirzīta Latvijas Universitātes pētniece Līga Leitāne, ārlietu ministra amatam - Saeimas deputāts Rihards Kols, aizsardzības ministra kandidāte ir Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, iekšlietu ministra amata kandidāts - Saeimas deputāts Edvīns Šnore un labklājības ministrs - Saeimas deputāts Imants Parādnieks, bet veselības ministre – bijusī Saeimas deputāte Elīna Treija. Kultūras ministra amatam virzīta esošā ministre Dace Melbārde, bet tieslietu ministra – esošais jomas pārraugs Dzintars Ranačs, bet izglītības un zinātnes ministra kandidāts ir Saeimas deputāts Ritvars Jansons. Savukārt Ekonomikas, Satiksmes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vadībai kā piemēroti ministru kandidāti minēti Kaspars Gerhards, Pēteris Leiškalns, Jurģis Klotiņš un Andris Čuda.

Vēstīts, ka no 1. līdz 4. oktobrim ciklā "Par ko balsot" DELFI TV piedāvā žurnālista Jāņa Dombura video intervijas ar tiem uz 13. Saeimu kandidējošajiem politisko spēku līderiem un premjera amata kandidātiem, kuru vidējais reitings trīs dažādu socioloģisko pētījumu uzņēmumu aptaujās septembrī pārsniedz 2,5%.

Portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?", kuru vada žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmo nedēļu skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Jānis Domburs aicina arī "Delfi" lasītājus uzdot savus jautājumus studijas viesiem – gan publiski (šī raksta komentāros un "Delfi" "Facebook" lapā), gan sūtot e-pastu (janis.domburs@delfi.lv).

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!