Foto: DELFI
"Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumu ciklā "Par ko balsot?" debatēs par vides aizsardzību un reģionu attīstību trešdien, 12. septembrī, diskusijas viesi secināja, ka amatpersonas raksta pārlieku garus un sarežģītus dokumentus, kā arī nepamatoti romantizē dzīvi laukos.

Atbildot uz Dombura jautājumu, vai lauki ir romantizēti, ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs teica, ka pat pārmērīgi. "Redzu, ka uz vēlēšanām liela daļa partiju turpina to un uztur mītu, ka varēs naturālās saimniecībās piekopt tradicionālo dzīves veidu," secināja Turlajs, kurš izstrādājis pētījumu par Latvijas skolu tīklu.

Vēlāk romantikas tēmas apspriešanā iesaistījās arī Valsts kontroles pārstāve un pašvaldību lietu eksperte Inga Vilka, vērtējot, ka romantizēšana notiek jo politiķi neapzinās "pilno bildi" par dzīvi laukos. "Ir jāapzinās situācija un tad jāskatās, cik lielu romantiku varam atļauties," teica Vilka.

Latvijas Dabas fonda padomes loceklis un ornitologs Jānis Ķuze savukārt vērtēja, ka valsts līdzekļi galvenokārt nonāk pie lielajām lauksaimniecībām, nevis mazajiem un vidējiem saimniekiem. Turlajs iebilda, ka šis arī ir nosacīti romantisks skatījums.

Savukārt dokumentālo filmu režisors Ivars Zviedris padalījās ar pieredzēto Šveices Alpos, kur viņš pamanījis romantisku ainavu – zāli pļauj ar izkapti. "Viņiem piemaksā par to. Tas ir valsts koncepts. Gribam tā redzēt? Vienu guļbūvi brīvdabas muzejā, kur viss notiek šādā veidā. Vai negribam? Tas ir jāizdomā. Bizness tur nav," sprieda Zviedris.

Diskusijā ornitologs Ķuze pauda, ka mazās saimniecības uztur laukus tādus, lai cilvēkiem tur būtu patīkami dzīvot un gādā par "acij baudāmām ainavām". Šajā brīdī Domburs iespraucās, prasot, vai arī "māja–kuģis" uzskatāms par acij patīkamu ainavu. Ķuze atbildēja noraidoši: "Tas ir ekstrēms piemērs. Tā nav tradicionāla jūras piekrastes ainava."

Režisors diskusijā arīdzan pārmeta politiķiem, kuri raksta garus un neskaidrus dokumentus. "Kas notiks konkrētajā sādžā. Tādu ir daudz. Latvijā jau daudzi ciemi ir novākti no kartes. Kas tajos notiks?" sagaida Zviedris.

Diskusijā Domburs pārmeta Turlajam, ka viņam viss šķietot slikti. Ekonomģeogrāfs iebilda, sakot, ka Latvija attīstās pat straujāk par daļu citu Eirozonas valstu. "Taču tie ir trīs soļi uz priekšu, divi atpakaļ," norādīja Turlajs.

Pilnu diskusiju par vidi un reģioniem "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumu ciklā "Par ko balsot?" var noskatīties šeit. Savukārt šeit skaties debates ar deputāta amata kandidātiem.

Kā ziņots, portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju ciklu "Par ko balsot?", kuru vada žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmajā nedēļā būs skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Jānis Domburs aicina arī "Delfi" lasītājus uzdot savus jautājumus studijas viesiem – gan publiski (šī raksta komentāros un "Delfi" "Facebook" lapā), gan sūtot e-pastu (janis.domburs@delfi.lv).

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!