Foto: LETA
Lai gan pirms pāris mēnešiem Rīgas domes Īpašuma departaments no Rīgas tirgu apsaimniekotāja AS "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) pārņēma līdz avārijas stāvoklim nolaisto Āgenskalna tirgu, tagad RCT vēlas savā pamatkapitālā iekļaut apsaimniekošanā esošo Vidzemes tirgu.

Vidzemes tirgus ir ap 20 000 kvadrātmetru liels zemesgabals ar ēkām Rīgas centrā. Pēdējo gadu laikā Vidzemes tirgus ir nolaists un kļuvis par degradētu Rīgas teritoriju.

RCT vēlmi iekļaut Vidzemes tirgu uzņēmuma pamatkapitālā pirmdien, 11. jūnijā skatīja Rīgas domes (RD) Pilsētas īpašuma komitejā. Tajā darbojas deputāti no vairākām domē ievēlētajām partijām, tostarp Jaunās konservatīvās partijas.

"Mūs pārsteidza, ka RCT valdes loceklis Kaspars Zauls nespēja atbildēt uz JKP deputātu jautājumiem par plānotajām Vidzemes tirgus attīstītības iecerēm un nākotnes plāniem, kā arī, kādu tieši iemeslu dēļ tirgus ir jāiekļauj RCT pamatkapitālā jeb ko tieši RCT nespēj īstenot, ja Vidzemes tirgus paliek Rīgas domes īpašumā," stāsta RD deputāts Juris Jurašs.

"Veidojas dīvaina situācija – Āgenskalna tirgu dēļ faktiski nemākulīgas apsaimniekošanas RD Īpašuma departaments pārņēma no RCT, bet tagad – Vidzemes tirgu, kurš ir nolaists un kļuvis par degradētu teritoriju – RCT vēlas pārņemt savā pamatkapitālā. Kāpēc? Kur ir garantijas, ka Vidzemes tirgus attīstību RCT spēs nodrošināt, ja reiz Āgenskalna tirgus attīstība bija neveiksmīga!" jautā Juris Jurašs.

Saskaņā ar RCT nolikumu, RCT mērķis ir nodrošināt Rīgas pašvaldības tirgu teritoriju un tajās esošo ēku un būvju racionālu un lietderīgu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, piedaloties kultūrvēsturisko objektu uzturēšanā un attīstīšanā un sekmējot kultūras un tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un saimniecisko darbību Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

JKP uzskata, ka vispirms RCT ir jāsniedz informācija par projektu, plānotajiem attīstības scenārijiem, un tikai tad var lemt par tirgus ieguldīšanu pamatkapitālā, nevis otrādi. Vēl jo vairāk, RCT ir izslavēts kā nesaimnieciska un krimināla iestāde. "Iespējams, ka šobrīd tiek realizētas shēmas starp "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) ietekmi Rīgas domē, ņemot vērā, ka Īpašuma departamentā toni nosaka GKR cilvēki, bet RCT ir "Saskaņas" kadru kalve," pieļauj Juris Jurašs.

Ņemot vērā to, ka RCT pārstāvis RD Īpašuma komitejā nespēja atbildēt uz jautājumiem par Vidzemes tirgus iekļaušanu RCT pamatkapitālā argumentiem, kā arī RD pozīcija nebija nodrošinājusi kvorumu un JKP nebalsoja, jautājuma izskatīšana tika atlikta uz speciāli sasauktu Īpašuma komitejas ārkārtas sēdi 18. maijā.

JKP: ar Vidzemes tirgus zemesgabalu plāno jaunu shēmu Ja Īpašuma komitejā 18.jūnijā pozīcija nodrošinās kvorumu un atbalstīs Vidzemes tirgus nodošanu RCT, jautājums tiks virzīts izskatīšanai Rīgas domes sēdē. Rīgas domes sēdē, pēc "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" inovācijām, deputātiem ir ierobežotas iespējas uzdot jautājumus par lēmumu lietderību.

"Tas ir nepieņemami, ka deputāti tiek izmantoti kā balsošanas mašīnas, lai apstiprinātu kaut kur kuluāros pieņemtus lēmumus, kuru lietderību neviens nespēj izskaidrot," uzskata Juris Jurašs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!