Foto: PantherMedia/Scanpix
"Govori po russki!" aizvien biežāk kā aizrādījums šī frāze izskan Rīgas ielās. Ielidojot Rīgā, lidostā mūs sagaida nevis sveicieni, ierodoties Latvijā, bet gan uzbāzīgas nekustamo īpašumu reklāmas krievu valodā...

Domājams, nav nepieciešamības minēt vēl vairākus piemērus, jo katrs no mums būs ar tādiem saskāries. Nevienam, kurš bieži uzturas Rīgas centrā vai tās apkārtnē, nav noslēpums - pieaug ne tikai tūristu no Krievijas skaits, bet arī to, kuri Latviju pēdējo gadu laikā uzskata par savu mītnes zemi. Viņi, kas šeit iegādājušies īpašumu un pieprasa sevi cienīt un godāt kā investorus, pirmkārt jau pieprasot runāt viņu dzimtajā valodā.

Ir pagājuši vien nieka 23 gadi kopš mūsu valsts atguvusi neatkarību un atsevišķi tautas ievēlēti politiķi ar vieglu roku un bezatbildību pieļāvuši, ka Latvija tiek iztirgota austrumu lielvalstij - Krievijai.

Vēlos uzsvērt, ka ar savu viedokli nevēršos pret tautību. Es cienu Latvijā dzīvojošos mazākumtautību iedzīvotājus, kuru galvenā sarunvaloda nav latviešu - tos, kuri strādā mūsu valstī, maksā nodokļus, ar cieņu izturas pret Latvijas valsti un valodu un patiesi piedalās šīs valsts attīstībā.

Es vēršos pret pārsteidzīgo krīzes laikā pieņemto lēmumu, kurš ietekmē mūs jau šodien un nākotnē vēl vairāk ietekmēs katru Latvijas iedzīvotāju un šīs valsts patriotu.

Vēršos pie visiem Saeimas deputātiem ar jautājumu: vai jūs apzināties, ka, veicinot vieglprātīgu termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izdāļāšanu, tiek ne tikai apdraudēta mūsu valsts drošība, bet arī faktiski veicināta Latvijas kolonizācija? Šādi turpinot, mēs varam zaudēt kontroli pār to, kura rokās ir vara Latvijas valstī! Pat vēl vairāk - šobrīd jau varam uzdot jautājumu, vai vara patiešām joprojām ir mūsu rokās?

Jā, saskaņā ar jauno Imigrācijas likumu grozījumu stāšanos spēkā 2014.gada 1.septembrī, trešo valstu pilsoņi Latvijā īpašumus varēs iegādāties par 250 000 eiro, lai saņemtu savā īpašumā TUA. Taču šī summa ir patiesi niecīga, ja to salīdzinām ar tām privilēģijām, ko šis trešās valsts pilsonis iegūst un ar sekām, ar kurām nākas saskarties Latvijas tautai.

Daži fakti. Termiņuzturēšanās atļauju pieteikumu skaits, salīdzinot ar pērnā gada septiņiem mēnešiem, šogad sasniedzis 46,5% kāpumu. Iegādājoties īpašumu un dažu nedēļu laikā saņemot TUA, atļauju uzturēties Latvijā saņem visa tā saucamā "investora" ģimene. Šīs sistēmas uzturēšana ir panākusi to, ka Latvijas nekustamā īpašuma tirgus cenas faktiski ir pielāgotas šo "investoru" jeb, vienkāršā vaodā runājot, īpašumu uzpircēju iespējām un vajadzībām. Tiek būvēti milzu ciemati, dzīvojamo māju kompleksi Jūrmalā un Rīgas klusajā centrā, kas tiek pārdoti par TUA iegādes izmaksām, tādejādi ievērojami sadārdzinot nekustamo īpašumu cenas.

Vienkārša, Latvijā dzīvojoša ģimene par šādu cenu nespēj iegādāties sev mājokli, bet tajā pašā laikā vidusmēra ģimene no trešajām valstīm saņem maksimālu atbalstu kredīta saņemšanai Latvijas bankās. Piemēram, kā norāda Rita Eva Našeniece (raksts "Stikla kreļļu ekonomisti"), atsevišķās Latvijas bankās radīta iespēja kreditēties tiem "investoriem", kuriem naudas dzīvokļa iegādei nepietiek. Šie banku piedāvājumi ir īpaši pretimnākoši Krievijas pilsoņiem, finansējot līdz pat 80% nepieciešamās iegādes summas un kā maksimālo kredīta atmaksas ilgumu nosakot 35 gadus. Lieki sacīt, ka šādus kredītnosacījumus Latvijas ģimenēm vienkārši nepiedāvā.

Pienācis laiks arī apgāzt mītu, ka Latvijas TUA saņem maksātspējīgā, turīgā un inteliģentā Krievijas pilsoņu daļa. Pastāv ļoti liela iespējamība, ka mēs savas valsts robežas esam atvēruši tai pašai auditorijai, kas savulaik pirka naktskreklus, domājot, ka tās ir smalkas vakarkleitas, kā arī kriminālās pasaules pārstāvjiem, kuriem durvis uz Eiropu ir līdzvērtīgas pārpilnības ragam.

Arī tas ir mīts, ka citās Eiropas valstīs tiek piekopta līdzģia TUA politika - gandrīz visas valstis sargā savu tirgu, nosakot stingrus kritērijus uzturēšanās atļauju iegādei un pieprasot reālas investīcijas. Un tie indivīdi, kuri vēlas saņemt TUA, tiek rūpīgi pārbaudīti.

Šobrīd, saskaroties ar esošajiem ģeopolitiskajiem apstākļiem, kad sankcijas pret Krieviju iet plašumā un situācija mūsu kaimiņvalstīs arvien saasinās, ir jāsaprot, kur mēs atrodamies. Uz Krievijas robežas. Ikviena valsts, dzīvojot blakus agresoram, pastiprina savus drošības pasākumus, savukārt mēs turpinām laist iekšā visus, kam ir nauda. Uzskatu, ka ar steigu ir jāver vaļā Imigrācijas likums un jāpieņem daudz stingrāki kritēriji TUA izsniegšanai. Un tas ir jādara pirms Saeimas vēlēšanām, pierādot vēlētājiem savu lojalitāti valstij, nevis naudai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!