Foto: DELFI
Valdības deklarācijā izglītība un zinātne jānosaka par vienu no Valdības darba prioritātēm, 12. Saeimai un Ministru Kabinetam jānodrošina ikgadēju finansējuma pieaugumu valsts budžetā izglītības un zinātnes nozarei par 10% un jāapstiprina ar sociālajiem partneriem saskaņotu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku 2015. un turpmākajiem gadiem, – šie ir tikai daži punkti, ko paredz vienošanās starp politisko partiju un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA).

Izglītība ir vienīgais līdzeklis sabiedrības intelektuālā potenciāla saglabāšanā un attīstībā. Intelektuālais potenciāls, izejvielu un enerģētikas resursu ierobežotības nosacījumos, ir ekonomiskas un sociālas attīstības pamatfaktors. Nacionālai izglītības sistēmai vajag ievērojami lielākā pakāpē atbilst sabiedrības un valsts mūsdienīgām prasībām. Skolai un, vispirms, augstskolai ir jābūt atvērtai jaunām idejām un stratēģiskos lēmumus viņā ir jāpieņem ievērojot sociuma, biznesa un zinātnes autoritatīvu pārstāvju uzskatus.

Noslēgtā vienošanās paredz arī to, ka būtu jāievieš ievieš pedagogu darba samaksas modeli, kas balstīts uz 40 darba stundu nedēļu ar noteiktu kontaktstundu skaitu (līdz 21), kas paredz par līdzvērtīgas kvalifikācijas darbu nodrošināt samērojamu atalgojumu, tai skaitā pirmsskolā. Pedagogu atalgojums nedrīkst būt mazāks par CSP oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajam valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēram, reizinot ar koeficientu 1,2;

"Gan kā Rīgas domes priekšsēdētājs, gan kā partijas vadītājs viennozīmīgu atbalstu ideju, ka izglītībai jebkādos apstākļos ir jābūt vienai no prioritātēm, jo izglītoti cilvēki ir pamats valsts izaugsmei un panākumiem. Tāpēc ir pilnīgi skaidrs, ka finansējums izglītībai ir jāpalielina ne tikai pašvaldību līmenī, bet arī valsts līmenī," un tam jābūt vismaz 1% no IKP" norāda "Saskaņas" priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Vienošanās paredz, ka valstij jānodrošina finansējums zinātnei vismaz 1% no IKP, bet budžeta finansējums studijām augstskolās – vismaz 2% no IKP – tā kā šobrīd tas jau ir noteikts Zinātniskās darbības likumā un Augstskolu likumā.

Pašvaldībās, kur pie varas ir "Saskaņa", izglītība jau gadiem ir noteikta par vienu no prioritātēm un tāpēc ir pašsaprotami, ka jāsaglabā arī dotācijas pirmsskolas, vispārējās, profesionālās un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu (mākslas, mūzikas un sporta skolu) darbības nodrošināšanai, kā to paredz šodien parakstītā vienošanās.

Vienošanos parakstīja "Saskaņa" valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!