Foto: LETA
12.Saeimas vēlēšanas raksturo iepriekšējās politiskās elites vēlme atgriezties, pirmdien atzina Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka, kas kopā ar organizācijas "Delna" un "Lursoft" pārstāvjiem iepazīstināja ar apkopoto informāciju par sarakstu līderu reputāciju.

"Šīs vēlēšanas iezīmējas ar iepriekšējas politiskās elites vēlmi atgriezties Latvijas politikā. Vēlētājs noteiks, vai viņiem tas izdosies. Iespējams, jaunajā Saeimā mēs ieraudzīsim vairākas sejas, kas mums vairāk asociējās ar iepriekšējo gadu politiku gan pozitīvā, gan negatīvā ziņā," pieļauj pētniece.

Kažoka atzina, ka, izvērtējot situāciju ilgākā laika posmā, ir vērojamas arī cerīgas tendences saistībā ar pašattīrīšanos partijā.

"Lielā mērā tas ir noticis pateicoties tam, ka vēlētāji ir ieviesuši korekcijas. Ir bijušas vairākas situācijas, ka pat sarakstu līderi vēlēšanu rezultātā nonāk pēdējās vietās. Ja partijas vadība negrib pašattīrīties, tad vēlētāji izdara to attiecīgās partijas vietā. Es domāju, ka Latvijas politikā kopumā ir vairākas cerīgas tendences. Lielākas pārmaiņas mēs apjaušam tikai tad, kad skatāmies desmit un piecpadsmit gadu perspektīvā," teica Kažoka.

Pētnieki ir izveidojuši arī deputāta darba sludinājumu, atspoguļojot tajā vēlamās kompetences, darba tikumus un arī bonusus.

"Saeimas deputāta darbs nav nekāda izklaide - regulāri jāstrādā ar liela apjoma informāciju un jālasa juridiski sarežģīti dokumenti, jāprot vadīt sarunas un meklēt kompromisus pat ar cilvēkiem, kuru viedoklim nepiekrīti. Taču deputāta personīgais darba tikums ir uz katra paša sirdsapziņas. Deputāts pats lemj, kā izmantot savu laiku. Novērojumi rāda, ka kāds nestrādā ilgāk par vienu pilnu dienu nedēļā, kamēr cits strādā pat naktīs un brīvdienās, tāpēc ir tik svarīgi, cik čaklus, godprātīgus un kompetentus cilvēkus ievēlēsim," uzsver Kažoka.

Pētnieku apkopotā informācija ir pieejama mājas lapā "www.kandidatiuzdelnas.lv".

12.Saeimas vēlēšanas notiks 4.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!