Foto: LETA

13. Saeimas vēlēšanās par kandidātu sarakstiem un kandidātiem nodotās balsis elektroniski skaitītas 659 jeb 61% vēlēšanu iecirkņu, kopā ieskenējot 83% jeb 699 051 vēlēšanu zīmi, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija.

Skenēšana balsu skaitīšanā izmantota 180 Vidzemes vēlēšanu apgabala iecirkņos, 163 Rīgas vēlēšanu apgabala iecirkņos, 135 Latgales vēlēšanu apgabala iecirkņos, 126 Zemgales vēlēšanu apgabala iecirkņos un 55 Kurzemes vēlēšanu apgabala iecirkņos.

Elektroniski vēlēšanu zīmes skaitītas visos 159 Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņos. Savukārt ārvalstīs vēlēšanu rezultāti pirmo reizi elektroniski skaitīti četros iecirkņos – Briselē, Cīrihē un divos vēlēšanu iecirkņos Amerikas Savienotajās Valstīs – Frīholdā un Ročesterā.

Dati par skeneru izmantošanu vēlēšanu apgabalos liecina, ka visbiežāk balsis elektroniski skaitītas Zemgales vēlēšanu apgabala iecirkņos, kur skeneri lietoti 77% iecirkņu, bet visretāk Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 36% iecirkņu. Vidzemes un Latgales vēlēšanu apgabalā skeneri balsu skaitīšanā izmantoti 66% iecirkņu, bet Rīgas vēlēšanu apgabalā – 58% iecirkņu.

Salīdzinot ar 12.Saeimas vēlēšanām, iecirkņu skaits, kuri izvēlējušies balsis par sarakstiem un kandidātiem skaitīt elektroniski, pieaudzis par 59 vēlēšanu iecirkņiem jeb 3 procentpunktiem.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!