Foto: Publicitātes foto
Saeimas priekšvēlēšanu kaislības sāk uzņemt apgriezienus un parādās arvien vairāk informācijas par sabojātiem kandidātu plakātiem, kā arī iespējamajiem aģitācijas noteikumu pārkāpumiem Rīgā.

Tā, piemēram, Rīgas domes būvvalde ziņo, ka partija "Vienotība" neievēro Rīgā noteiktos pirmsvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas nosacījumus un to plakāti ir par lielu, savukārt Latvijas Reģionu apvienība ir satraukta par tās reklāmas plakātu sistemātisku bojāšanu un par notikušo jau vērsusies policijā.

Rīgas pilsētas būvvaldē skaidro, ka priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu laukums nedrīkst būt lielāks par 2,5 kvadrātmetriem Rīgas vēsturiskajā centrā, Mežaparkā, Ķīpsalā, Kalnciema ielas koka apbūves rajonā un vēl atsevišķās aizsardzības teritorijās. Pašlaik konstatēts, ka vairākās aizlieguma teritorijās partijas "Vienotība" izvietotie aģitācijas plakāti ir neatbilstoši lieluma ierobežojumiem. Tie izvietoti uz "Clear Channel" 1,5 metrus platajiem un 3 metrus augstajiem vides reklāmas stendiem.

"Diemžēl, šajā gadījumā mēs nevaram runāt par neapzinātu noteikumu neievērošanu. Kaut gan būvvaldei līdzšinējā sadarbība ar Clear Channel ir bijusi veiksmīga, par konkrētajām "Vienotības" pirmsvēlēšanu aģitācijas reklāmām iesniegtā informācija ir maldinoša, jo aģitācijas materiāla laukums ir norādīts 2,48m2," uzsver Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Viņš norāda, ka par būvvaldes konstatēto pārkāpumu var tikt piemērots naudas sods fiziskām personām līdz 250 eiro, juridiskām personām līdz 1000 eiro. Papildus soda naudai reklāmas izvietošanas nosacījumiem neatbilstoši aģitācijas materiāli ir jānovāc. Tādēļ šobrīd būvvalde sagatavo apskates aktus, lai lemtu par turpmāko rīcību.

Savukārt partija "Vienotība" uzver, ka izvietojot vides reklāmas Rīgas vēsturiskā centra teritorijā, tā ir pilnībā ievērojusi visas gan Reklāmas likumā, gan Rīgas domes saistošajos noteikumos noteiktās prasības atbilstoši likuma burtam un garam. "Partijas vides reklāmas materiāla laukuma izmērs ir 2,48 m2, kas nepārsniedz RD saistošajos noteikumos nr. 77 norādītos 2,5 m2. Atbilstoši saskaņošanas procedūrai vides reklāmas izvietošanas kompānija SIA "Clear Channel Latvia" šī gada 12.septembrī ir informējusi Rīgas pilsētas Būvvaldi par partijas "Vienotība" 2,48 m2 aģitācijas reklāmas materiālu izvietošanu konkrētās adresēs uz noteiktu periodu ar oficiālu vēstuli, un iebildumi nav saņemti," teikts partijas paziņojumā.

Tikmēr Latvijas Reģionu apvienība ziņo, ka Rīgā, Zolitūdē, Anniņmuižas ielā naktī no 15. uz 16.septembri tika nodedzināti, bet naktī no 21. uz 22. datumu sagriezti četri vides reklāmas plakāti ar apvienības Saeimas deputātu kandidātu Mārtiņa Šica un Mārtiņa Bondara foto.

Šics vērsies tiesībsargājošās iestādēs par vairākkārtēju Latvijas Reģionu apvienības viņa un Bondara plakātu sabojāšanu un iznīcināšanu.
"Diez vai tie ir kādi puišeļi, kuri aiz gara laika šādi "izklaidējas". Esmu daudz runājis tiešu valodu, gan Zolitūdes sakarā, gan sakarā ar problēmām Latvijas medicīnā. Te nu ir nelabvēļu sveiciens un zināmā mērā viņu attieksme pret patiesību", pārliecināts Šics.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā portālam "Delfi" pastāstīja, ka priekšvēlēšanu laikā tiek apkopota informācija par visiem iespējamajiem aģitācijas pārkāpumiem, tā tiek analizēta. To, vai priekšvēlēšanu laikā ir bijuši kādi aģitācijas pārkāpumu, KNAB zinās teikt pēc vēlēšanām.

Saeimas vēlēšanas notiks 4.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!