Foto: AFI

Partijas "Saskaņa" līderis Rīgas mērs Nils Ušakovs patlaban ir populārākais Ministru prezidenta amata kandidāts, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS un telekompānijas LNT veiktā jaunākā socioloģiskā aptauja.

Ušakovu premjera amatā vēlas redzēt teju 22% aptaujāto, un gandrīz tikpat populārs - ar 20% atbalstu - ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) izvirzītais premjera amata kandidāts Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"). No abiem līderiem ievērojami atpaliek pašreizējā valdības vadītāja "Vienotības" premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (V), kuru atbalsta 12% aptaujāto.

Ceturto vietu dala partijas "No sirds Latvijai" līdere Inguna Sudraba un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK premjera amata kandidāts eiroparlamentārietis Roberts Zīle. Viņus abus par piemērotiem valdības vadītāja amatam uzskata ap 7% aptaujāto.

Krietni zemāks iedzīvotāju atbalsts ir Mārtiņam Bondaram no Latvijas Reģionu apvienības, bet pārējo partiju premjera kandidātu popularitāte ir zem 2%, liecina veiktās aptaujas dati.

Aptuveni katrs desmitais no aptaujātajiem nevienu no partiju nominētajiem premjera amata pretendentiem nevēlas redzēt ietekmīgajā amatā.

Kā LNT norādīja SKDS direktors sociologs Arnis Kaktiņš, premjera amata kandidātiem ir nozīmīga loma priekšvēlēšanu kampaņā. Viņi savai partijai var piesaistīt jaunus vēlētājus vai arī, gluži pretēji, - tās popularitāti gremdēt.

"Manā skatījumā, šiem partiju izvirzītajiem premjera kandidātiem ir diezgan nopietna loma kampaņā, jo mēs zinām to, ka absolūti lielākā daļa Latvijas vēlētāju, izvēloties, par kuru partiju balsot, tomēr vairāk vai mazāk, bet skatās uz cilvēkiem, uz personībām. No šī skatupunkta, izvirzot priekšplānā cilvēku, kuru Latvijas iedzīvotāji redz kā spēcīgu premjera amata kandidātu, neapšaubāmi, ka šī partija iegūst sev papildu publicitātes punktus," komentēja Kaktiņš.

Aptaujā piedalījās 1001 respondents, un tā tika veikta laikā no 6. līdz 19.septembrim.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!