Foto: LETA
Partijas "KPV LV" un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātiem, salīdzinot ar Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera amata kandidātu, priekšrocību nav, tā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni norādīja JKP līderis Jānis Bordāns.

Bordāns, kurš ir arī JKP ministru prezidenta amata kandidāts, žurnālistus informēja, ka tikšanās laikā informējis prezidentu par JKP redzējumu saistībā ar valdības veidošanas sarunām. JKP līderis prezidentam uzsvēris, ka Latvijā iespējams izveidot valdību, ievērojot Latvijas sabiedrības vēlmi. Proti, uz pārmaiņām orientētu un konservatīvu.

Bordāns sarunā apliecinājis vēlmi izveidot un vadīt valdību. Ieteikumus, kā turpināt sarunu procesu, JKP premjera amata kandidāts gan nav saņēmis. Taču sarunā prezidents aicinājis atbildīgi pieiet jautājumam par Saeimas prezidiju, kurš jāievēl jau pirmajā 13. Saeimas sēdē.

Viņš pēc tikšanās vērsa uzmanību, ka, salīdzinot ar viņu, pārējiem premjera amata kandidātiem – Aldim Gobzemam ("KPV LV") un Artim Pabrikam (A/P) nav priekšrocību. Bordāns atgādināja, ka "KPV LV" tiek pārmesta "viena ekonomiskā grupējuma ietekme". Tas diskreditē "KPV LV" premjera amata kandidātu, skaidroja politiķis.

Savukārt, runājot par partiju apvienību "Attīstībai/Par!", Bordāns vērsa uzmanību, ka no šī politiskā spēka ir ievēlēti mazāk deputāti, un tie paši – no trim dažādām partijām.

Ņemot vērā šos konkurentu mīnusus, Bordāns uzskata, ka Valsts prezidentam būtu jānominē tieši viņš kā nākamais Ministru prezidents.

Pēcāk "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems, komentējot Bordāna pārmetumus, atsaucās uz JKP paša otrdien sacīto un pieļāva, ka šādi tiek likti lauzīši jeb puzles gabaliņi. "Es pieļauju, ka tas ir viens no puzles gabaliņiem, ko lauzīšu spēles ietvaros Bordāna kungs ir licis, lai nodrošinātu potenciālu iespējamu Valsts prezidenta nomināciju tieši JKP," skaidroja "KPV LV" līderis.

Ziņots, ka Vējonis otrdien, 30. oktobrī, uz tikšanos Rīgas pilī aicinājis 13. Saeimā ievēlētās partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu, JKP premjera amata kandidātu Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku.

Prezidents pērnās nedēļas izskaņā pauda kritiku, ka 13. Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs.

Kā iepriekš informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis sagaida, ka šo tikšanos laikā iespējamie premjera amata kandidāti informēs par līdzšinējās partiju sarunās panākto, par turpmāko valdības veidošanas procesu, darāmajiem darbiem un iespējamo koalīcijas sastāvu.

Jau vēstīts, ka pēc iepriekš notikušajām konsultācijām ar politiskajām partijām Vējonis turpina izvērtēt Gobzema, Bordāna un Pabrika kandidatūras Ministru prezidenta amatam.

Jau ceturto nedēļu partijas turpina valdības veidošanas sarunas. Līdz šim aizvadītas vairāk nekā 30 tikšanās reizes, kurās ir piedalījušies vismaz divu politisko spēku pārstāvji. Šobrīd sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs jaunievēlētie politiskie spēki: "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un JKP. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!