Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir saņēmusi divu 13. Saeimas deputātu kandidātu – Aijas Barčas (ZZS) un Jāņa Klauža (ZZS) – iesniegumus ar lūgumu pārskaitīt par viņiem nodotās balsis parlamenta vēlēšanās, portālu "Delfi" informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Pārskaitīt saņemtos plusus un svītrojumus CVK lūgusi Zaļo un Zemnieku savienības deputātu kandidāte Kurzemes vēlēšanu apgabalā Aija Barča un Zaļo un Zemnieku savienības deputātu kandidāts Latgales vēlēšanu apgabalā Jānis Klaužs.

Lai izvērtētu saņemtos iesniegumus, otrdien, 16. oktobrī, pulksten 13 notiks CVK sēde.

Piedalīties sēdē uzaicināti arī Barča un Klaužs.

Jau vēstīts, ka Klaužs mutiski informējis Drošības policiju un ar iesniegumu vērsies CVK, apšaubot vēlēšanu rezultātus, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Klaužs, kurš Saeimā strādājis kopš devītā sasaukuma, uzskata, ka viņam nezināmi spēki nelikumīgi grozījuši vēlēšanu rezultātus. Proti, vēlēšanu naktī viņš ik pēc stundas CVK mājaslapā pamanījis, ka samazinājies viņam piešķirto "plusiņu" skaits". Īsi pēc pulksten 1 viņam bijuši 1246 "plusiņi", bet stundu vēlāk to skaits sarucis par 493. Līdzīgā manierē viņa partijas biedriem sarucis svītrojumu skaits.

CVK vadītājs Arnis Cimdars laikrakstam pauda, ka politiķa satraukumu raisījusi jaunā balsu skaitīšanas metodoloģija.

Proti, iepriekšējās vēlēšanās apkopoja vēlēšanu iecirkņu pilnībā pārbaudītos un apstiprinātos protokolus, bet šajās vēlēšanās elektroniski reģistrēja un kopējā, CVK interneta vietnē publiski pieejamajā datu bāzē ievadīja jau protokolus, kuri pārbaudīti tikai vienu reizi.

Ja kādā vēlēšanu iecirknī protokolā konstatēja kļūdu, tad viss protokols ar tajā iekļautajām balsīm, "plusiem" un svītrojumiem no datu bāzes izņemts, bet atpakaļ iekļauts tikai pēc kļūdu novēršanas.

Cimdars domā, ka Klaužs pamanījis tieši to brīdi, kad kļūdu dēļ no sistēmas izņem vairākus protokolus.

13. Saeimas vēlēšanas norisinājās šā gada 6. oktobrī, un Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajos termiņos CVK nav apstrīdēts neviena vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas protokols, informēja Bērziņa.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!