Foto: LETA

Ņemot vērā 13. Saeimā ievēlēto partiju prioritātes, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atteikusies no sava uzstādījuma par brīvprātīgi veicamu reģionālo reformu, tā pēc partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un ZZS tikšanās atzina deputāts Armands Krauze (ZZS).

"Attīstībai/Par!" premjera amata kandidāts Artis Pabriks pauda, ka sarunas gaitā politiskais spēks vēlējies no ZZS "izspiest" atbalstu reģionālajai reformai. Tas tikšanās laikā izdevies. Kā pauda Krauze, ZZS arī iepriekš nav bijis pret reģionālo reformu, taču iestājās par brīvprātīgu tās veikšanu.

"Šobrīd, redzot kādas ir Saeimā ievēlēto partiju prioritātes, mēs saprotam, ka šajā gadījumā mēs no šī nosacījuma "brīvprātīgais" esam atkāpušies," skaidroja ZZS līderis. Viņš piebilda, ka reformas ieviešana būs demokrātisks process. Tās izveidošanas gaitā tiks uzklausīta gan Latvijas Pašvaldību savienība, gan Latvijas Lielo pilsētu asociācija, gan citas ieinteresētās puses, paredzēja deputāts.

"Tas būs darbs ne tikai politiķiem vien, tas būs demokrātisks process, kā rezultātā reformai ir jānotiek," norādīja Krauze.

"Mēs panācām būtisku vienošanos: jā, saprāta robežās šeit būs brīvprātības princips, bet tas nevar būt ar "veto" tiesībām," piebilda Pabriks.

Jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!". Nepilnu divu nedēļu laikā notikušas 20 divpusējās tikšanās partiju starpā, tomēr skaidrības par jaunās valdības aprisēm vēl nav.

Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" gatavo valdības deklarācijas projektus. Katra partija gatavo savu deklarācijas uzmetumu. Plānots, ka tajā būs apkopoti gan nākamās valdības uzdevumi, gan mērķi, gan vērtības. Paredzēts, ka politiskie spēki ar plāniem iepazīstinās Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Vējonis ceturtdien un piektdien uzsāks konsultācijas ar 13. Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām par iespējamiem Ministru prezidenta kandidātiem. Ceturtdien Valsts prezidents Rīgas pilī tiksies ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, kā arī Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) un partiju apvienības "Attīstībai / Par!" pārstāvjiem.

Savukārt piektdien Valsts prezidentam plānotas tikšanās ar Jaunās konservatīvās partijas, partijas "KPV LV" un partijas "Saskaņa" pārstāvjiem.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pagājušās darba nedēļas izskaņā Jaunā konservatīvā partija (JKP) nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apsprieda līdz trešdienas pēcpusdienai. Ņemot vērā, ka "Attīstībai/Par!" nepiekrita piedāvājumam, NA atzina, ka JKP sākotnējais redzējums par jaunās valdības aprisēm un atbildības sfēru sadalījumu vairs nav iespējams pat teorētiski.

Savukārt partija "KPV LV" jau pagājušās darba nedēļās izskaņā pauda kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!