Foto: LETA
Lai gan starp Jauno konservatīvo partiju (JKP) un partiju apvienību "Attīstībai/Par!" ir ideoloģisku uzskatu atšķirības, abus politiskos spēkus vieno vēlme nostiprināt demokrātiskumu un tiesiskumu Latvijā, pēc divpusējās tikšanās secinājuši politisko spēku pārstāvji.

"Attīstībai/Par!" līderis Juris Pūce skaidroja, ka abi politiskie spēki bijuši vienisprātis, ka ir jāturpina sarunas par topošās valdības darba programmu un tās prioritātēm. "Mēs plānojam meklēt formātu, kur partijas varētu savstarpēji turpināt konsultācijas par šiem jautājumiem, kur ir vajadzīgas dziļākas diskusijas, kur sarunātos partiju eksperti un atrastu kopējas pozīcijas," skaidroja Pūce.

JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns nekomentēja "Attīstībai/Par!" izveidoto veicamo darbu sarakstu. "Tas pagaidām izskatījās pēc deklarācijām, kas ietvertas partiju programmās, un atsevišķos sarunu punktos," vien norādīja Bordāns, piebilstot, ka konkrētu viedokli paudīs tad, kad ar dokumentu būs iepazinušies JKP eksperti.

Šis saraksts vēl nav gatavs un nav publiski pieejams. "Attīstībai/Par!" cer, ka tas tiks pabeigts līdz sarunām pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa. "Mēs uztveram to kā darba dokumentu, kur mēs gaidām arī citu politisko spēku idejas, priekšlikumus, ko varētu uzlabot," pauda Pūce. Viņš gan uzsvēra, ka vēlāk viņu piedāvājums būs pieejams sabiedrībai.

Abi politiskie spēki atzina, ka ir ideoloģiski pretēji. "Mēs esam vienīgās skaidri ideoloģiski noteiktās partijas un mums pat nevajadzētu būt pie viņa galda," smējās Bordāns. Viņš piebilda, ka tipiskā demokrātijā vienam no šīm politiskajiem spēkiem būtu jābūt pozīcijā, otram – opozīcijā .

Šis ir arī viens no iemesliem, kā uzsvēra Pūce, kāpēc ir svarīgi visus jautājums pirms valdības veidošanas izrunāt un saprast, kā viens vai otrs politiskais spēks turpmākos četrus gadus rīkosies. "Ja mēs to neizrunājam, faktiski valdība tiek būvēta uz tāda pamata, kur visu laiku var parādīties jaunas plaisas," situāciju raksturoja "Attīstībai/Par!" līderis.

Jāatgādina, ka otrdien Bordāns pauda, ka sagaida no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" skaidru paziņojumu par politiskā spēka pozīciju valdības veidošanas sarunās.

Bordāns iepriekš "Attīstības/Par!" rīcību, runājot televīziju priekšā par to, ka it kā JKP nenodrošinot mediju brīvību un tamlīdzīgas "diezgan lielas dīvainības", salīdzināja ar "piektklasnieka līmeni". "Es gribētu, lai organizācija "Attīstībai/Par!" un visi viņu sponsori pasaka atklāti man un sabiedrībai, ko viņi vēlas," skaidroja JKP līderis.

Šodien pēc tikšanās ar partiju apvienību Bordāns atzina, ka "Attīstībai/Par!" pozīcija ir kļuvusi skaidrāka. Viņš pauda, ka ir "gatavs slēgt šos jautājumus un ikdienā neatkārtot", lai varētu tālāk virzīties valdības veidošanas process.

Par veicamajiem darbiem "Attīstībai/Par!" trešdien jau runājusi ne tikai ar JKP, bet arī ar partiju apvienību "Jaunā Vienotība". Tikšanās laikā abi politiskie spēki secinājuši, ka to izpratne par veicamajiem darbiem "ir ļoti līdzīga, ja ne vienāda". Pēcpusdienā politiskais spēks tiksies ar Nacionālo apvienību. Savukārt ceturtdien veicamie darbi tiks pārrunāti ar ZZS un partiju "KPV LV".

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!". Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" gatavo valdības deklarācijas projektus. Katra partija gatavo savu deklarācijas uzmetumu. Plānots, ka tajā būs apkopoti gan nākamās valdības uzdevumi, gan mērķi, gan vērtības.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP pirmā nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apspriedīs līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās. Arī tā piedāvājumam nav teikusi ne "jā", ne "nē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!