Foto: LETA
Turpmākajā politisko konsultāciju procesā, kas varētu tikt organizēts sešu tematisko grupu formātā, piedalīsies visas 13. Saeimā ievēlētās partijas, izņemot partiju "Saskaņa". Lai gan Jaunā konservatīvā partija (JKP) pateikusi skaidru "nē" būšanai vienā koalīcijā ar Zaļo zemnieku savienību (ZZS), "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts uzsver, ka sarunu gaitā ir jāiekļauj visas iespējamās puses.

Otrdien atsākās valdības veidošanas divpusējās tikšanās. Partija "KPV LV" tikās ar "Attīstībai/Par!".

Kā pēc sarunas žurnālistiem pastāstīja Pavļuts, abi politiskie spēki pārrunājuši topošās valdības satura jautājumus. Proti, kādi ir topošās koalīcijas un valdības darāmie darbi un prioritātes.

Abas partijas bija vienisprātis, ka tuvāko divu nedēļu laikā pariju uzdevums ir uzturēt sešu partiju dialogu, lai izveidotu darāmo darbu sarakstu.

"Attīstībai/Par!" iepazīstinājusi "KPV LV" ar partiju apvienības veidoto darāmo darbu sarakstu. Sarunas laikā konstatēts, ka ir seši temati, kuri prasa tūlītēju detalizēta plāna izstrādi. Tie temati ir: veselības aprūpes reforma, izglītības joma, tiesiskums un drošība, transports un infrastruktūra, OIK iespējami ātra un izlēmīga likvidācija un reģionālā reforma.

Vaicāts, vai konsultācijās tiks iesaistīta gan ZZS, gan JKP, ņemot vērā, ka JKP ir pateikusi skaidru "nē" sadarbībai ar ZZS, Pavļuts norādīja: "Mēs no sākta gala esam uzstājuši uz to, ka konsultāciju procesā ir jāiekļauj visas iespējamās puses, izņemot "Saskaņu"".

"Šī līnija ir skaidri novilkta pirms un pēc vēlēšanām, un, šķiet, neviens to negrasās pārskatīt, piebilda Pavļuts. "Attīstībai/Par!" ieskatā šajā procesā ir jāpiedalās visām sešām partijām, bet tas nenozīmē, ka visas seši politiskie spēki tiks pārstāvēti koalīcijā.

"Tā galīgā vienošanās būs nominētā premjera amata kandidāta rokās. Ja būs vajadzīga izšķiršanās, to risināsim tad, kad šis brīdis pienāks," skaidroja "Attīstībai/Par!" līderis.

"Attīstībai/Par!" uzskata, ka šīs nedēļas laikā visiem potenciālajiem partneriem vajadzētu vienoties, kā tiek strādāts ar tematiskajiem jautājumiem. Šobrīd partiju apvienība piedāvā sešu tematisko grupu formātu. Tas būtu atvērts, neitrāls process, kurā politiskie spēki tiktu skaidrībā, kas ir darāms.

Tuvākajās dienās ir nepieciešams panākt arī vienošanos par risinājumu Saeimas līmenī. Proti, kas attiecas uz Saeimas prezidija un parlamenta komisiju vadību.

Tikšanās laikā "Attīstībai/Par!" ar "KPV LV" nav pārrunājuši par atbalstu kādam no Valsts prezidenta nosauktajiem premjera amata kandidātiem.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pēc vairāk nekā 20 konstruktīvām politisko partiju divpusējām tikšanās reizēm un Valsts prezidenta politiskajām konsultācijām ar 13. Saeimā ievēlētajiem politiskiem spēkiem, jaunās valdības aprises vēl nav iezīmējušās.

Jāatgādina, ka aktīvs darbs pie valdības veidošanas sākās jau dienu pēc vēlēšanām, kad Jaunā konservatīvā partija (JKP) paziņoja, ka būs sarunvedējs. Šādu soli spēra arī "KPV LV" un drīz tam pievienojās arī partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

Arī šobrīd – trešajā valdības veidošanas nedēļā – sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs politiskie spēki. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Pagājušās darba nedēļas izskaņā Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsāka konsultācijas ar 13. Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām par iespējamiem premjera amata kandidātiem. Divu dienu laikā Valsts prezidents tikās ar visiem septiņiem politiskajiem spēkiem, kas iekļuvuši 13. Saeimā.

Pēc katras tikšanās reizes partiju pārstāvji sniedza īsu atskaiti par pusstundu ilgajās sarunās apspriesto un galvenajiem akcentiem. Pats Vējonis pie žurnālistiem neiznāca, tā vietā piektdienas vēlā vakarā tika izplatīts paziņojums presei, kurā norādīts, ka prezidents turpina izvērtēt Gobzema, Jāņa Bordāna (JKP) un Arta Pabrika (A/P) kandidatūras. Visi trīs kungi ir publiski atzinuši savu gatavību vadīt valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!