Foto: F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) plāno divu līdz trīs nedēļu laikā apstiprināt galīgos 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus, portālam "Delfi skaidro CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Bērziņa atklāja, ka Centrālā vēlēšanu komisija ir saņēmusi visu 1078 vēlēšanu iecirkņu komisiju balsu skaitīšanas protokolu datus par 13. Saeimas vēlēšanās nobalsojušo skaitu, rezultātus sadalījumā pa kandidātu sarakstiem un kandidātiem.

Apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka vēlēšanās piedalījušies 845 196 jeb 54,60% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir par 4,3% mazāk nekā 12. Saeimas vēlēšanās. Visaugstākā vēlētāju aktivitāte bijusi Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 60,96% vēlētāju, tai seko Kurzeme ar 55,86%, Zemgale ar 54,76%, Rīgas vēlēšanu apgabals ar 53,93% un Latgale ar 43,07% vēlētāju. Vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nobalsojuši 31 946 jeb 24,44% vēlētāju.

Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo piecu procentu barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija, politiskā partija "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija, Attīstībai/Par!, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Zaļo un Zemnieku savienība un Jaunā vienotība.

"Saskaņai" sociāldemokrātiskajai partijai parlamentā varētu būt 23 vietas, politiskajai partijai "KPV LV" un Jaunai konservatīvajai partijai – katrai 16 vietas, Attīstībai/Par! un Nacionālai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" – katrai 13 vietas, Zaļo un Zemnieku savienībai – 11 vietas, bet Jaunajai Vienotībai – astoņas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!