Foto: LETA

Galīgā vienošanās par 13. Saeimas prezidiju vēl nav panākta, taču ir izkristalizējušies divi jaunievēlētās Saeimas priekšsēdētāja amata kandidāti. "Attīstībai/Par!" un "KPV LV" savu kandidātu priekšsēdētāja amatā nevirzīs, savukārt Jaunā konservatīvā partija (JKP) amatam virza kultūrsocioloģi Dagmāru Beitneri-Le Gallu un Nacionālā apvienība – 12. Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns, ir panākta daļēja vienošanās par 13. Saeimas prezidiju. Proti, tajā tiks pārstāvētas piecas partijas, kuras ieguva lielāko vēlētāju atbalstu: "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!" un Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA).

Vēl ir palicis atklāts jautājums, kurai partijai tiks Saeimas priekšsēdētāja amats. Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un partija "KPV LV" jau iepriekš paziņoja, ka uz šo amatu necielē un kandidātus nevirzīs. Savukārt JKP amatam virzījusi Beitneri-Le Gallu un NA – Mūrnieci.

Par atbalstu vienai no kandidātēm vienošanās vēl nav panākta, līdz ar to deputāti varētu par labu vienai vai otrai deputātei izšķirties vien 6. novembrī, kad norisināsies pirmā 13. Saeimas sēde.

"Man liekas, ka mums ir ļoti labs kandidāts, kas var tiešām un godpilni visus nākamos četrus gadus pārstāvēt Latviju un domāju, ka tas ir labs piedāvājums visiem," runājot par Beitneri-Le Gallu, pauda JKP līderis. Viņš skaidroja, ka tieši JKP kandidātes izvēle reprezentētu 13. Saeimas vēlēšanas un sabiedrības izrādīto pozīciju tajās.

Runājot par Saeimas Prezidija sastāvu, TV3 ziņu raidījums vēstī, ka darbam tajā kandidāts no "KPV LV" būs Artuss Kaimiņš, kuru viņa partija, visticamāk, virzīšot Saeimas priekšsēdētāja biedra amatam. Raidījums skaidro, ka partijas sola atbalstīt Kaimiņa kandidatūru, neskatoties uz to, ka 12. Saeimas sasaukumā deputāts vairākkārt saņēmis kolēģu aizrādījumus par deputāta statusam neatbilstošiem izlēcieniem un KNAB aizturēšanu.

Savukārt LTV raidījums "Panorāma" piektdien vēstī, ka Saeimas sekretāra amatu varētu saglabāt Andrejs Klementjevs (S), bet sekretāra biedre, visticamāk, varētu būt Marija Golubeva no apvienības "Attīstībai/Par!".

"Pēc Prezidija ievēlēšanas jaunās Saeimas nākamais uzdevums būs komisiju apstiprināšana. Visticamāk, te tiks ievērota paritāte, proti, katrai no septiņām partijām būs iespēja vadīt vismaz divas komisijas," piebilda Kaimiņš.

Ziņots, ka 13. Saeimas pirmā sēde norisināsies 6. novembrī pulksten 10.

Saskaņā ar Satversmē noteikto jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi atklās un līdz 13. Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 12. Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece. Plānots, ka sēdes sākumā jaunievēlēto parlamentu uzrunās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Mūrniece sēdi vadīs līdz brīdim, kad 13. Saeima ievēlēs jaunu priekšsēdētāju. Līdz ar Saeimas priekšsēdētāju tiks ievēlēts viss prezidijs.

Prezidijs sastāv no priekšsēdētāja, diviem viņa biedriem, sekretāra un viņa biedra, to nosaka Saeimas kārtības rullis.

Kā skaidrots kārtības rullī, priekšsēdētājs reprezentē Saeimu, vada Saeimas sēdes un gādā par kārtību tajās. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no viņa biedriem pēc savstarpējas vienošanās. Tāpat priekšsēdētājs un viņa biedri sadala savā starpā kārtējos darbus, arī sēžu vadīšanu. Jāpiemin, ka Valsts prezidenta prombūtnes laikā viņu aizvieto Saeimas priekšsēdētājs, to nosaka Satversme.

Prezidijam ir virkne uzdevumu. Piemēram, tas sastāda Saeimas sēžu darba kārtību un nosaka Saeimas darbinieku amatu sarakstu, kā arī Saeimas darbinieku atlīdzības sistēmu. Noteikts, ka prezidijs darbojas nepārtraukti visu Saeimas pilnvaru laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!