Foto: DELFI

Aicinot piedalīties vēlēšanās un radīt gudrāku Saeimu, biedrība "Nācija pret stagnāciju" ar "Re:Baltica" un "Sabiedrība par atklātību – "Delna"" padomu radījusi digitālu rīku "Lielā Saeimas svītrošana". Atzīmējot kritērijus, kam jāatbilst deputātam, digitālais rīks vēlētājiem radīs "špikeri", kuri deputātu kandidāti 13. Saeimas vēlēšanās ir svītrojami un kuriem ievelkams plusiņš, portālu "Delfi" informēja rīka autori.

Biedrības "Nācija pret stagnāciju" valdes priekšsēdētājs Edgars Pētersons cer, ka "digitālais rīks rosinās vēlētājus aizdomāties par to, kādam ir jābūt labam deputātam, un palīdzēs novērtēt kandidātu atbilstību amatam, lai vēlēšanu dienā – 6. oktobrī izdarītu gudru izvēli, sevis izvēlētajā sarakstā ievelkot krustiņu labākajiem un izsvītrojot neatbilstošos".

Vienlaikus Pētersons pauž gandarījumu, ka 13. Saeimas priekšvēlēšanu laikā, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, vēlētājiem ir daudz vairāk resursu un risinājumu, lai varētu izvēlēties saviem uzskatiem un pārliecībām atbilstošāko sarakstu. Viņš norāda, ka digitālais rīks "Lielā Saeimas svītrošana" kā palīgs deputātu kandidātu vērtēšanā ir nākamais solis ceļā uz vēlētāju pilnu gatavību vēlēšanām.

Digitālā rīka – "špikera" pamatā ir rūpīgs un atbildīgs deputātu kandidātu izvērtējums, balstoties uz publiski pieejamo informāciju un konsultācijām ar ekspertiem no "Sabiedrība par atklātību – "Delna"" un pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica".

Digitālajā rīkā iespējams deputātus novērtēt pēc 11 dažādiem kritērijiem: augstākā izglītība, darbība sabiedriskajās organizācijās, skaidras naudas uzkrājumi zem 8600 eiro, parādsaistības zem 200 000 eiro, nav korupcijas un citu kriminālpārkāpumu, nav interešu konfliktu, laba ētika un pārvaldība, Saeimas pieredze un iesaiste Saeimas darbā - Saeimas sēžu apmeklējums, uzstāšanās sēdēs, atturēšanās balsojumos.

Katram izvēlētajam kritērijam kandidātu vērtējumā ir vienāds svars. Ja kandidātam kritērijs izpildās, tiek piešķirts "+1" punkts. Ja kandidātam kritērijs neizpildās, tiek piešķirts "-1" punkts. Ja punktu summa ir pozitīva, tad digitālajā vēlēšanu biļetenā kandidātam norāda atzīmi "pluss". Ja summa ir negatīva, tad kandidātam biļetenā norāda atzīmi "svītrojums". Ja summa ir nulle, tad kandidātam atzīmes netiek veiktas.

Ņemot vērā, ka ne visi kritēriji ir piemērojami visiem kandidātiem, piemēram, pieredze Saeimā, kritēriji, kas attiecas tikai uz specifisku grupu, neietekmē citu kandidātu vērtējumu.

Digitālais rīks pieejams interneta vietnē "svitrosana.lv".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!