Foto: DELFI
Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pagaidām ne piekrīt, ne nepiekrīt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piedāvātajam jaunajam koalīcijas modelim un atbildības sfēru sadalījumam, tā pēc apvienības valdes un jaunievēlēto deputātu kopsēdes žurnālistus informēja "Jaunās Vienotības" līderis Krišjānis Kariņš.

"Amati nav darbi. Latvijai ir vajadzīga skaidra, rīcībspējīga valdība ar vairākumu Saeimā, bet galvenais ir jāsaprot, kas ir jaunās valdības mērķi un kurš vai kuri spēki īstenos šos mērķus, tad, protams, beigās jārunā par konkrētiem indivīdiem," pēc sēdes žurnālistiem pauda Kariņš.

"Ja mēs paskatāmies uz darāmajiem darbiem, šobrīd daudzi runā par eiroatlantiskā kursa turpināšanu, [..]. "Jauno Vienotību" mulsina Bordāna kunga piedāvājums likt, nevis politiķi, bet ierēdni par ārlietu ministru. Apstākļos, kad mums ir "Brexit" Eiropas Savienībā, neskaidrībā ar Amerikas Savienoto Valstu administrācijas attieksmi pret saviem starptautiskajiem partneriem. Mums ir ļoti daudz izaicinājumi. Latvijai ir nepieciešams, nevis ierēdnis, kad vadītu ārlietas, bet faktiski tieši politiķis," uzsvēra "Jaunās Vienotības" līderis, piebilstot, ka, ja ir svarīgi noturēt eiroatlantisko kursu, tad neliek amatā ierēdni.

Tāpat "Jaunajai Vienotībai" ir neskaidrības par JKP plānu apvienot drošības iestādes. "Mēs nesaredzam to savienojamību ar tiesiskuma nostiprināšanu, tas būtu jāizdiskutē," norādīja Kariņš. Tāpat ir jārunā par izglītības reformu nostiprināšanu, par reģionālās reformas veikšanu, kā arī par sociālo politiku un redzējumu par valsts budžetu. "Jārunā par darbiem un mērķiem," aicināja politiķis.

Vaicāts, vai noraida JKP piedāvāto jaunās koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, Kariņš uzsvēra: "Nē, mēs ne noraidām, ne pieņemam. Mums ir jautājumi, jo amati, es uzsveru vēlreiz, nav darbi. Tas nav pareizi šobrīd vienoties vai nevienoties par amatu sadali, kad nemaz nezina, ko darīs."

Viņš atzina, ka sarunas par valdības veidošanu līdz šim ir bijušas ļoti nekonkrētas. Savukārt, "ja runāsim par amatiem, tālu netiksim".

Kariņš uzskata, ka politisko spēku pārstāvjiem ir jāturpina runāt un jāvienojas par darāmajiem darbiem. "Jaunā Vienotība" vēl ne no viena nav saklausījusi "sakarīgu redzējumu par visu".

Lai gan partiju apvienība līdz šim radusi saskarsmes punktus gan ar JKP, gan ar "KPV LV", gan ar "Attīstībai/Par!", tas nenozīmē, ka Saeimas balsojumos tiks virzīti konkrēti projekti uz priekšu, akcentēja "Jaunās Vienotības" līderis.

Sēdē nav vērtēts JKP lēmums neiet kopā koalīcijā ar ZZS. Kariņš atkārtoti uzsvēra, ka "Jaunā Vienotība" ir gatava runāt ar visiem 13. Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, izņemot "Saskaņu".

Jāredz, vai JKP piedāvātam redzējumam par darbiem ir vai nav Saeimas vairākums, pauda Kariņš.

"Mums ir vairāk jautājumu, nekā atbilžu. Mēs nespējam teikt "jā" vai "nē" [JKP piedāvājumam], jo, mūsuprāt, tas nav pareizi uzstādīts jautājums, mēs nevaram ne piekrist, ne nepiekrist valdības sastāvam, ja mēs nezinām, kas ir piedāvātais valdības saturs," sacīja Kariņš.

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā. JKP piedāvājums paredz, ka bez premjera amata viņiem tiktu arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēsli.

Tāpat sadalījums paredz, ka partija "KPV LV" tiktu pie Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Savukārt partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Labklājības ministriju.

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) plānots uzticēt kultūras, izglītības un zemkopības ministru amatus. "Jaunajai Vienotībai" atvēlēti aizsardzības ministra un tieslietu ministra krēsli. Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību tiktu pieņemts kopīgi.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. Bez "Jaunās Vienotības" arī "Attīstībai/Par!" to apspriedīs pirmdien, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA) biedri dažādos formātos piedāvājumu apspriedīs līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" jau izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!