Foto: F64

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" valde un no apvienības saraksta ievēlētie 13. Saeimas deputāti kopsēdē vienojušies par galvenajām prioritātēm nākamajai valdībai, kā arī izveidojuši sarunu grupu politiskajām konsultācijām, portālu "Delfi" informēja apvienības preses sekretārs Sandris Sabajevs.

"Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš uzsvēris, ka jaunās valdības galvenās prioritātes ir "eiroatlantiskā kursa saglabāšana, atbildīga sociālā politika un nevienlīdzības samazināšana sabiedrībā, reģionālās reformas īstenošana un ilgtspējīga sabiedrības attīstība, tostarp izglītības satura reformas īstenošana".

"Esam atvērti sarunām ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot prokremlisko "Saskaņu"," norādījis Kariņš.

Sarunu grupai politiskajām konsultācijām ar pārējiem Saeimā ievēlētajiem spēkiem partiju apvienība deleģējusi Kariņu, ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, Valmieras mēru Jāni Baiku un labklājības ministru Jāni Reiru.

Partiju apvienību "Jaunā Vienotība" veido sešas partijas, to vidū partija "Vienotība', "Kuldīgas novadam", "Tukuma pilsētai un novadam", "Valmierai un Vidzemei", "Jēkabpils reģionālā partija" un "Latgales partija".

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka vēlēšanās piedalījušies 845 196 jeb 54,60% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir par 4,3 procentpunktiem mazāk nekā 12. Saeimas vēlēšanās.

Visaugstākā vēlētāju aktivitāte bijusi Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 60,96% vēlētāju, tai seko Kurzeme ar 55,86%, Zemgale ar 54,76%, Rīgas vēlēšanu apgabals ar 53,93% un Latgale ar 43,07% vēlētāju. Vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nobalsojuši 31 946 jeb 24,44% vēlētāju.

Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!