Foto: LETA
Jaunā konservatīvā partija (JKP) sākusi proaktīvu rīcību, lai jau tuvākajās nedēļās Valsts prezidentam Raimondam Vējonim prezentētu iespējamo valdību, žurnālistiem pirmdien pastāstīja JKP līderis Jānis Bordāns.

Bordāns cer, ka spēs ar citiem politiskajiem spēkiem vienoties tuvāko nedēļu laikā, lai partija varētu nākt klajā ar savu piedāvājumu Valsts prezidentam. Plānots, ka JKP nāks ar piedāvājumu pie prezidenta, nevis gaidīs, kad tiks uzrunāti.

"Mēs esam proaktīvi – mēs piedāvāsim, ja prezidents ātrāk kaut ko piedāvās, mēs iesaistīsimies tajās sarunās, [bet] mēs jau šobrīd gatavojam savu piedāvājumu," norādīja JKP līderis.

"Manuprāt, lai nonāktu līdz mērķim, svarīgs ir pareizais virziens. Svarīgs ir azimuts un attālums, nevis ātrums," pauda politiķis. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka par ātrumu šobrīd sūdzēties nevar, jo vēlēšanas notikušas sestdien, bet jau otrdien JKP tiksies ar potenciālajiem sadarbības partneriem. "Šis sarunu raunds neietver fiziski ministriju un premjeru vietu, to sadalījumu, mēs pārrunātu katras partijas uzstādījumus," skaidroja politiķis.

JKP līderis uzsvēra, ka JKP interesēs ir, lai nākamā valdība uzturētu līdzšinējo valsts kursu attiecībā uz ārlietām un drošību, savukārt viena no partijas prioritātēm ir tiesiskums. Tāpat svarīgi ir, lai nākamā valdība būtu ilglaicīga.

Bordāns noraidīja jebkuras spekulācijas, ka nākamā valdība varētu būt vājāka, sliktāka vai sadrumstalotāka nekā esošā. Arī tādas "absurdas spekulācijas" kā iespējamās ārkārtas vēlēšanas Bordāns noraida. "Es esmu pilnīgi drošs, ka tas nepiepildīsies," uzsvēra politiķis.

"Es gribētu pateikt, ka mēs esam gatavi būt stūrakmens valdības veidošanas un pastāvēšanas procesā. Es redzu tam daudzus priekšnosacījumus: mūsu politika ir tiesiska un konservatīva," skaidroja Bordāns.

Jautāts par to, vai viņam ir svarīgs premjera amata, Bordāns atzina, ka ir, "bet var būt dažādi".

Ziņots, ka jau otrdien JKP aicinājusi pie sevis uz biroju partijas "KPV LV" un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" pārstāvjus, lai apspriestu jaunās valdības veidošanu.

Otrdienas pirmajā daļā JKP tiksies ar partijas "KPV LV" pārstāvjiem, savukārt pēcpusdienā ar "Attīstībai/Par!" pārstāvjiem. Jāatgādina, ka 13. Saeimā JKP un "KPV LV" pārstāvēs vienāds deputātu skaits, tāpēc vispirms tiksies tieši šis divas partijas.

Savukārt jau trešdien JKP aicinājusi uz tikšanos "Jauno Vienotību" un Nacionālo apvienību (NA). Plānots tikties arī ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

Ziņots, ka apkopotie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka vēlēšanās piedalījušies 845 196 jeb 54,60% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir par 4,3 procentpunktiem mazāk nekā 12. Saeimas vēlēšanās.

Visaugstākā vēlētāju aktivitāte bijusi Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 60,96% vēlētāju, tai seko Kurzeme ar 55,86%, Zemgale ar 54,76%, Rīgas vēlēšanu apgabals ar 53,93% un Latgale ar 43,07% vēlētāju. Vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nobalsojuši 31 946 jeb 24,44% vēlētāju.

Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarējušas septiņas partijas un partiju apvienības – "Saskaņa", "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā vienotība".

"Saskaņai" parlamentā varētu būt 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un NA – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!