Foto: LETA
Jaunā konservatīvā partija (JKP) nepiedalīsies valdības veidošanas tematiskajās grupās, ja tajās piedalīsies arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji, portālam "Delfi" apliecināja JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns.

Viņš portālam "Delfi" skaidroja, ka JKP jau iepriekš piedāvāja dažādas nozares izdiskutēt darba grupās, taču partiju apvienība "Attīstībai/Par!" noraidījusi un nokritizējusi šo priekšlikumu. Nu, teju divas nedēļas vēlāk partiju apvienība nākusi klajā ar šādu priekšlikumu.

JKP līderis uzsvēra, ka partija vairākas reizes informējusi apvienību "Attīstībai/Par!", ka valdībā ar ZZS neies. "Citādi nebūtu problēma. Mēs nepastāvam strikti uz to, kurš un kā ierosina šo darba grupu darbu," pauda Bordāns. Partija ir gatava piedalīties šādā tematiskajā grupā, ja pirms tam ir panākta vienošanās par koalīciju, kurā nav ZZS.

Otrdien JKP izsūtījusi aicinājumu 13. Saeimā ievēlētajiem piecu partiju deputātiem tieši un nepastarpināti tikties, lai apmainītos ar domām par jaunās valdības veidošanas procesu. JKP aicina uz diskusiju visus Saeimā ievēlētos deputātus no piecām Saeimā ievēlētajām partijām, kurus politiskais spēks redz nākamās koalīcijas kodolā. Proti, visām, izņemot partiju "Saskaņa" un ZZS.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka turpmāko politisko konsultāciju procesu bija plānots organizēt sešu tematisko grupu formātā, kura piedalītos visas 13. Saeimā ievēlētās partijas, izņemot partiju "Saskaņa".

Otrdien atsākās valdības veidošanas divpusējās tikšanās. Partija "KPV LV" tikās ar "Attīstībai/Par!". "Attīstībai/Par!" iepazīstināja "KPV LV" ar partiju apvienības veidoto darāmo darbu sarakstu.

Sarunas laikā tika konstatēts, ka ir seši temati, kuri prasa tūlītēju detalizēta plāna izstrādi. Tie temati ir: veselības aprūpes reforma, izglītības joma, tiesiskums un drošība, transports un infrastruktūra, OIK iespējami ātra un izlēmīga likvidācija un reģionālā reforma.

Ziņots, ka pēc vairāk nekā 20 konstruktīvām politisko partiju divpusējām tikšanās reizēm un Valsts prezidenta politiskajām konsultācijām ar 13. Saeimā ievēlētajiem politiskiem spēkiem, jaunās valdības aprises vēl nav iezīmējušās.

Jāatgādina, ka aktīvs darbs pie valdības veidošanas sākās jau dienu pēc vēlēšanām, kad JKP paziņoja, ka būs sarunvedējs. Šādu soli spēra arī "KPV LV" un drīz tam pievienojās arī partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

Arī šobrīd – trešajā valdības veidošanas nedēļā – sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs politiskie spēki. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Pagājušās darba nedēļas izskaņā Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsāka konsultācijas ar 13. Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām par iespējamiem premjera amata kandidātiem. Divu dienu laikā Valsts prezidents tikās ar visiem septiņiem politiskajiem spēkiem, kas iekļuvuši 13. Saeimā.

Pēc katras tikšanās reizes partiju pārstāvji sniedza īsu atskaiti par pusstundu ilgajās sarunās apspriesto un galvenajiem akcentiem. Pats Vējonis pie žurnālistiem neiznāca, tā vietā piektdienas vēlā vakarā tika izplatīts paziņojums presei, kurā norādīts, ka prezidents turpina izvērtēt Gobzema, Jāņa Bordāna (JKP) un Arta Pabrika (A/P) kandidatūras. Visi trīs kungi ir publiski atzinuši savu gatavību vadīt valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!