Foto: DELFI

Jaunā konservatīvā partija (JKP) Saeimas prezidijam virza 13. Saeimā ievēlēto Dagmāru Beitneri-Le Gallu, portālam "Delfi" pastāstīja JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns.

Lai gan norit diskusijas, ka Saeimas prezidiju varētu paplašināt, JKP Saeimas prezidijā vēlētos redzēt piecas vēlēšanās lielāko balsu skaitu ieguvušās partijas, nepalielinot pārstāvju skaitu prezidijā.

Prezidijam JKP virza Beitneri-Le Gallu. Vēl nav zināms, vai politiķe tiks virzīta Saeimas priekšsēdētāja amatam vai kādam citam prezidija amatam. Tas būs zināms līdz 13. Saeimas sēdei, kas norisināsies 6. novembrī.

Kā skaidroja Bordāns, prezidijā varētu būt pārstāvētas piecas lielākās Saeimas frakcijas. Līdz ar to bez vietas parlamenta prezidijā varētu palikt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī partija "Jaunā Vienotība". Abi šie politiskie spēki no 13. Saeimā ievēlētājiem saņēma mazāko vēlētāju atbalstu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka partija "KPV LV" nepretendē uz Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Ziņots, ka 13. Saeimas pirmā sēde norisināsies 6. novembrī pulksten 10.

Saskaņā ar Satversmē noteikto jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi atklās un līdz 13. Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 12. Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece. Plānots, ka sēdes sākumā jaunievēlēto parlamentu uzrunās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Mūrniece sēdi vadīs līdz brīdim, kad 13. Saeima ievēlēs jaunu priekšsēdētāju. Līdz ar Saeimas priekšsēdētāju tiks ievēlēts viss prezidijs.

Prezidijs sastāv no priekšsēdētāja, diviem viņa biedriem, sekretāra un viņa biedra, to nosaka Saeimas kārtības rullis.

Kā skaidrots kārtības rullī, priekšsēdētājs reprezentē Saeimu, vada Saeimas sēdes un gādā par kārtību tajās. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no viņa biedriem pēc savstarpējas vienošanās. Tāpat priekšsēdētājs un viņa biedri sadala savā starpā kārtējos darbus, arī sēžu vadīšanu. Jāpiemin, ka Valsts prezidenta prombūtnes laikā viņu aizvieto Saeimas priekšsēdētājs, to nosaka Satversme.

Prezidijam ir virkne uzdevumu. Piemēram, tas sastāda Saeimas sēžu darba kārtību un nosaka Saeimas darbinieku amatu sarakstu, kā arī Saeimas darbinieku atlīdzības sistēmu. Noteikts, ka prezidijs darbojas nepārtraukti visu Saeimas pilnvaru laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!