Foto: LETA

Pašreizējie koalīcijas partneri atbalsta Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) kandidatūru arī jaunās valdības vadīšanai.

Straujuma pēc trīspusējās koalīcijas partneru tikšanās žurnālistiem sacīja, ka par atbildības jomu sadali diskusijas turpināsies un dažās jomās intereses saskaras, bet nav neatrisināmu jautājumu. Tāpat diskusijas turpināsies par iespēju paplašināt koalīciju, kaut arī "Vienotība", kā arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēlētos turpināt sadarbību ar pašreizējiem partneriem.

Straujuma arī sacīja - ja valdību vadīs "Vienotības" premjers, tad partija uzņemsies atbildību arī par Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju.

Jautāta par iespējamo kandidātu finanšu ministra amatam, Straujuma atbildējusi, ka "Vienotības" valde nav lēmusi par šo jautājumu, bet kā iespējamais kandidāts minēts Jānis Reirs, tomēr uz šo amatu ir arī citas kandidatūras. Viņa atturējās paust personīgu viedokli šajā jautājumā, skaidrojot, ka informēs par kandidātu, kad lēmums tiks pieņemts.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis apstiprināja, ka ZZS atbalsta Straujumas kandidatūru jaunās valdības vadīšanai. Tāpat viņš sacīja - ir vienošanās, ka ZZS pārziņā arī turpmāk būs Zemkopības ministrija, Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, ko provizoriski varētu vadīt pašreizējie ministri. Brigmanis gan piebilda, ka kaut kādas izmaiņas varētu būt, bet "lielos vilcienos" vadīt šīs ministrijas varētu turpināt Jānis Dūklavs, Uldis Augulis un Raimonds Vējonis.

Brigmanis atkārtoti pauda, ka ZZS vēlētos uzņemties atbildību arī par Satiksmes ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), tomēr tas ir "diskusiju objekts".

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda, ka diskusijas ir procesā un sarunas turpināsies gan par atbildības jomām, gan par koalīciju kopumā. Viņš arī apliecināja, ka arī VL-TB/LNNK atbalsta Straujumas kandidatūru premjera amatam.

Brigamanis arī pieļāva, ka atbildību par Veselības ministriju varētu uzņemties premjera partija.

VL-TB/LNNK jau iepriekš paudusi, ka vēlētos turpināt vadīt VARAM, Kultūras ministriju un arī Tieslietu ministriju. Tāpat nacionālā apvienība iepriekš norādījusi, ka vēlētos uzņemties atbildību par lielāku ministriju skaitu nekā pašlaik, ņemot vērā mandātu sadalījumu jaunajā Saeimas sasaukumā.

Straujuma, taujāta, vai gatava vadīt valdību nākamos četrus gadus, sacīja, ka "neviens nevar garantēt, ka viņš četrus gadus vadīs valdību". Atbildot uz jautājumu, vai viņa vēlētos to darīt, politiķe pauda: "Es atturēšos atbildēt, bet, ja šis pienākums man tiks uzticēts, es to darīšu." Viņa arī uzsvēra, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš vēl nav nominējis premjera amata kandidātu.

Valdības vadītāja arī uzsvēra, ka ministru izvēlē ļoti būtisks kritērijs būs profesionalitāte. Viņa arī aicināja koalīcijas partnerus neizvirzīt ministrus, kas nespēs veikt savu darbu.

Koalīcijas partneri arī apgalvoja, ka par Saeimas priekšsēdētāja amatu jaunajā parlamenta sasaukumā nav runājuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!