Foto: LETA
Partijas "KPV LV" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvju tikšanās laikā atrasti vairāki potenciālie programmatiskie punkti, kuros abiem politiskajiem spēkiem ir līdzīgi viedokļi vai viedokļi, ar kuriem var rast kompromisus, tā pēc tikšanās atzina "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.

Jau vēstīts, ka ne tikai "KPV LV", bet arī ZZS atskārtusi, ka Koalīcijas padomi var likvidēt kaut vai šodien. Taču bez šī uzstādījuma pārrunāti arī jautājumi par obligātā iepirkuma komponenti (OIK), par bezcerecepšu medikamentu cenu samazināšanu, kā arī par reģionālo reformu.

"Tie ir galvenie uzsvari, par kuriem runājām pirmajā sarunu aplī. Un novienojāmies, ka uz otro sarunu apli mēs nāksim jau ar detalizētāku darbu plānu, kā šādus punktus realizēt," skaidroja Gobzems.

Arī ZZS līderis Armands Krauze priecājās par konstruktīvo sarunu un pēc tās atzina, ka neredz šķēršļus, kāpēc "KPV LV" un ZZS nākotnē nevarētu strādāt kopā. Viņš piekrita, ka zāļu dārdzības jautājums steidzami jārisina, kā arī uzsvēra, ka ZZS ir atvērti jautājumā par reģionālo reformu.

Gobzems atkārtoti uzsvēra, ka tikšanās laikā runāts par veicamajiem darbiem un amati netiek dalīti. "Šādā formātā mēs turpināsim runāt līdz brīdim, kamēr būsim saskaņojuši ar saviem potenciālajiem sadarbības partneriem veicamo darbu plānu," norādīja politiķis. Viņš piebilda, ka partija jau uzsākusi darbu pie veicamo darbu saraksta.

Otrdien "KPV LV" tiksies ar partiju "Saskaņa" un Jauno konservatīvo partiju (JKP). Vaicāts, kādu atbildi politiskais spēks sniegs JKP attiecībā uz viņu piedāvāto valdības modeli, Gobzems aicināja sagaidīt rītdienu.

"Tiksimies, tad arī runāsim. Mūsu atbilde jau ir izskanējusi: šāds solis ir pārsteidzīgs. Vispirms ir jāuzliek darba kārtība, darba plāns, tikai pēc tam mēs varam kaut ko dalīt," sprieda "KPV LV" premjera amata kandidāts.

Ar "Saskaņu" politiskais spēks pārrunās sadarbību Saeimā, nevis valdībā. Tāpat "KPV LV" aicinās "Saskaņu" "pašai noņemt "sarkanās līnijas" Rīgas domē", iesaistot pozīcijas darbā gan JKP, gan Nacionālo apvienību, gan "Latvijas attīstībai".

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā. JKP piedāvājums paredz, ka bez premjera amata viņiem tiktu arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēsli.

Tāpat sadalījums paredz, ka partija "KPV LV" tiktu pie Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Savukārt partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Labklājības ministriju.

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) plānots uzticēt kultūras, izglītības un zemkopības ministru amatus. "Jaunajai Vienotībai" atvēlēti aizsardzības ministra un tieslietu ministra krēsli. Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību tiktu pieņemts kopīgi.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. Bez "Jaunās Vienotības" arī "Attīstībai/Par!" to apspriedīs pirmdien, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA) biedri dažādos formātos piedāvājumu apspriedīs līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" jau izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!