Foto: LETA
Lai gan divi no sešiem potenciālajiem valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem atteikuši savu dalību tematiskajās grupās, tās nav plānots atcelt, portālam "Delfi" pastāstīja "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts.

Ziņots, ka arī partija "KPV LV" nepiedalīsies valdības veidošanas tematiskajās grupās. Tāds politiskā spēka lēmums seko Jaunās konservatīvās partijas (JKP) paziņojumam, ka šī partija iepriekšminēto grupu darbā nepiedalīsies, ja šajā procesā dalību ņems Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Pavļuts uzsvēra, ka darba grupu procesu nav plānots atcelt. "Strādāsim ar visiem, kas atnāks," norādīja partiju apvienības līderis, piebilstot, ka pārējās partijas ir atsaukušās aicinājumam.

"KPV LV" lēmumu Pavļutam grūti komentēt. Koalīcijas veidošanas process ir bijis diezgan sarežģīts un brīžiem pat mulsinošs, akcentēja politiķis.

Ceturtdien partijas diskutēs par veselības aprūpes reformu, savukārt piektdien par reģionālo reformu. Par pārējām darba grupu sanāksmēm politiķi lems pēc situācijas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka turpmāko politisko konsultāciju procesu bija plānots organizēt sešu tematisko grupu formātā, kura piedalītos visas 13. Saeimā ievēlētās partijas, izņemot partiju "Saskaņa". Taču šajās valdības veidošanas tematiskajās grupās neplāno piedalīties JKP, ja tajās būs ZZS pārstāvji.

Ziņots, ka pēc vairāk nekā 20 konstruktīvām politisko partiju divpusējām tikšanās reizēm un Valsts prezidenta politiskajām konsultācijām ar 13. Saeimā ievēlētajiem politiskiem spēkiem, jaunās valdības aprises vēl nav iezīmējušās.

Jāatgādina, ka aktīvs darbs pie valdības veidošanas sākās jau dienu pēc vēlēšanām, kad JKP paziņoja, ka būs sarunvedējs. Šādu soli spēra arī "KPV LV" un drīz tam pievienojās arī partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

Arī šobrīd – trešajā valdības veidošanas nedēļā – sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs politiskie spēki. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Pagājušās darba nedēļas izskaņā Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsāka konsultācijas ar 13. Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām par iespējamiem premjera amata kandidātiem. Divu dienu laikā Valsts prezidents tikās ar visiem septiņiem politiskajiem spēkiem, kas iekļuvuši 13. Saeimā.

Pēc katras tikšanās reizes partiju pārstāvji sniedza īsu atskaiti par pusstundu ilgajās sarunās apspriesto un galvenajiem akcentiem. Pats Vējonis pie žurnālistiem neiznāca, tā vietā piektdienas vēlā vakarā tika izplatīts paziņojums presei, kurā norādīts, ka prezidents turpina izvērtēt Alda Gobzema ("KPV LV"), Jāņa Bordāna (JKP) un Arta Pabrika (A/P) kandidatūras. Visi trīs kungi ir publiski atzinuši savu gatavību vadīt valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!