Foto: LETA

Varbūt vajadzētu pārvērtēt, vai deputātu kandidātiem vēlētāju iezīmētais pluss nav spēcīgāks par mīnusu, šādu domu svētdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Saeimas deputāts Imants Parādnieks.

Viņaprāt, patlaban "kaut kas īsti nav labi ar plusu un svītrojumu sistēmu". "Ja pozitīvais ir tikpat, cik negatīvais, tad īsti korekti nav," teica Parādnieks un skaidroja, ka tie politiķi, kuri aktīvi darbojas, saņem gan daudz plusu, gan svītrojumu.

Viņaprāt, ir arī jāvērtē, cik lielu vēlētāju atbalstu saņēmis deputāta amata kandidāts, un ne vienmēr būtu "jānoraksta" ministrs, kurš nav iekļuvis parlamentā. Vienlaikus politiķis atzina, ka neiekļūšana parlamentā ir vērtējams signāls.

Parādnieks saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem varētu būt ievēlēts 12.Saeimā. Tomēr viņš ir politiķis, pret kuru vēlētājiem ir nevienprātīga attieksme - Saeimas deputāts Parādnieks šajās vēlēšanās ticis svītrots 3906 reizes, vienlaikus viņam ievilkti arī 6108 plusi.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), kurš saskaņā ar pilnībā vēl neapkopotajiem vēlēšanu rezultātiem saņēmis vismaz 27 290 plusus, raidījumā vērsa uzmanību, ka dažiem daudz svītrotiem deputāta amata kandidātiem plusu tomēr ir vairāk nekā mīnusu un dažiem "aiz svītras" palikušajiem politiķiem plusu ir vairāk nekā tiem, kuri ir iekļuvuši Saeimā. Tomēr arī Rinkēvičs atzina, ka vēlētāju paustā griba, velkot plusiņus un svītrojumus, ir signāls. Lai kāds ministrs turpinātu darbu, tam būtu jābūt pamatotam.

Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie rezultāti rāda, ka jaunajā Saeimā nebūs ievēlēta izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V). Viņa svītrota 9905 vēlēšanu biļetenos, vienlaikus politiķe saņēmusi arī 8095 plusus. Tomēr vēlētāju paustās gribas rezultātā Druviete no sestās vietas "Vienotības" sarakstā Vidzemes vēlēšanu apgabalā noslīdējusi uz 12.vietu.

Jaunajā Saeimā varētu nebūt ievēlēts arī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (V), kurš saņēmis 5730 plusus, bet vienlaikus arī svītrots 4553 reizes, tā rezultātā sarakstā noslīdot no trešās vietas uz ceturto. Saskaņā ar pašreizējiem rezultātiem no "Vienotības" Zemgales apgabalā Saeimas deputāta mandātus ieguvuši trīs politiķi.

Komentējot, vai vēlēšanās izsvītrotiem politiķiem būtu jāturpina darbs ministru amatos, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) sacīja, ka viņš pats, ja nebūtu ievēlēts Saeimā, nepretendētu uz ministra amatu.

Savukārt "Saskaņas" politiķis Jānis Urbanovičs pauda viedokli, ka situācija, kad augsta amatpersona startē vēlēšanās un tiek noraidīta, ir "sarkanā kartīte" tālākai politiskai darbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!