Foto: LETA

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzskata, ka Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) būtu jāizvirza savs premjera amata kandidāts, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

ZZS nākamajā Saeimā 21vieta. Par politiskā spēka prejerministra kandidātu pāris nedēļas pirms vēlēšanām kļuva Ventspils mērs Aivars Lembergs. Tomēr Lembergs bijis vajadzīgs tikai, lai citu partiju līderiem blakus nostādītu atraktīvu un spilgtu oratoru, kas partijai vairotu vēl neizlēmušo vēlētāju balsis, skaidro raidījums.

Tiesa gan Dūklavs uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir tik iepriecinoši, ka jāvirza premjers neatkarīgi no tā, vai zaļajiem zemniekiem būs mazāk balsis par "Vienotību" vai nē.

"Es domāju, ka noteikti jāvirza savs premjera kandidāts, kāpēc gan nē?" raidījumam teic ministrs. "Manuprāt, vajag kaut kādam konkursiņam būt. No kaut kādiem trīs četriem izraudzīties to stiprāko."

Citi ZZS pārstāvji gan Dūklava viedokli neatbalsta. "Šobrīd vismaz izskatās, ka tā ir Vienotība un man liekas, ka mēs varētu turpināt strādāt arī esošajā koalīcijā un man personīgi nav nekā pret arī pret esošo premjeri," atzīst labklājības ministrs Uldis Augulis. Līdzīgi domā arī apvienībā esošās Liepājas partijas biedrs Mareks Segliņš.

ZZS kā pašu par sevi saprotamu uzskata to, ka Lembergs vairs netiks minēts kā valdības vadītāja pretendents. Viņš esot bijis tikai izkārtne, lai par ZZS nobalsotu vairāk cilvēku.

Vecajai "Vienotības", NA un ZZS koalīcijai jaunajā Saeimā būs 61 balss, tomēr tas nav konstitucionālais vairākums. Lai tādu izveidotu, būs jāsadarbojas vai nu ar Reģionu apvienību vai Sudrabas "No sirds Latvijai". Reģionu partija sajūsmā par gaidāmo sadarbību ar ZZS nav. Tās līderis Mārtiņš Bondars ZZS sauc par parketa zemniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!