Foto: LETA

Aizvadītajās 12.Saeimas vēlēšanās Rēzeknes novada Sakstagala pagastā, iespējams, ticis balsots "pēc instrukcijas", aģentūrai LETA pieļāva Sakstagala pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Inta Daugule.

"Atklātus balsu uzpirkšanas gadījumus vēlēšanu iecirknī vai tā tuvumā nenovērojām, taču cilvēki baumo, ka balsu pirkšanas mēģinājumi pagastā esot bijuši. Šoreiz vēlēšanās piedalījās arī vairāki tādi cilvēki, kas tajās parasti nepiedalās, daži vēlēšanu iecirknī bijuši ieradušies arī manāmi iereibuši. Pavērojot minēto iedzīvotāju kategoriju vēlētājus, radās iespaids, ka daži no viņiem ir samācīti, kā jābalso," stāsta Daugule.

Kāds vīrietis, ienākot vēlēšanu iecirknī, uzreiz sācis meklēt balsošanas biļetenus ar "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi, vēl kādam rokā bijis papīrs, iespējams, ar balsošanas instrukciju.

Apkopojot vēlēšanu rezultātus, iespaids, ka balsots ticis "pēc instrukcijas", tikai pastiprinājies - bijis šai vietai neraksturīgi daudz "Vienotības" atbalstītāju, kā arī apbrīnojama vienprātība, liekot plusus Zaķim un pārējos kandidātus svītrojot, norādīja Daugule.

Jau ziņots, ka Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš vērsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu Zaķa ievēlēšanu Saeimā.

Aģentūrai LETA Vidiņš stāstīja, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados.

Par "vajadzīgo balsojumu" piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas - "dziļos laukos" piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka - līdz pat 40 eiro, stāstīja Vidiņš.

Vidiņš gan neapgalvoja, ka šo balsu pirkšanu par labu sev būtu organizējis pats Zaķis, taču uzsvēra, ka parasti neesot "dūmu bez uguns", un šis esot viens no šādiem gadījumiem. Par to liecinot arī svītrojumi atsevišķiem deputātu kandidātiem, kas esot bijuši vienādi.

Vidiņš viņa rīcībā esošo informāciju par iespējamajiem vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem nosūtījis ierakstītā vēstulē DP.

Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem sacīja, ka ir informēta par šādu vēstuli DP. Viņa norādīja, ka pēc DP pārbaudes par minētajiem faktiem varēs lemt par turpmāko rīcību. Politiķe neapstiprināja izskanējušo informāciju, ka Zaķis neturpinās vadīt "Vienotības" frakciju jaunajā sasaukumā, jo 12.Saeimā ievēlētie deputāti šo jautājumu vēl nav pārrunājuši.

Tikmēr citas partijas biedres jau asi kritizējušas iespējamo balsu pirkšanu.

Saeimas deputāte un Vidiņa meita Ilze Viņķele, kura pārvēlēta arī nākamajā sasaukumā, paziņojusi, - ja izskanējušie fakti gūs apstiprinājumu, Zaķa palikšana "Vienotībā" nebūšot iespējama, savukārt viņas kolēģe Lolita Čigāne pat uzskata, ka balsu pirkšana ir tik zemisks noziegums pret demokrātiju, ka pat pārbaudes uzsākšana par šādu iespēju vien izslēdz atrašanos augstos politiskos amatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!