Partiju divpusējās tikšanās laikā partija "KPV LV" aicinājusi Rīgas domē (RD) valdošo partiju "Saskaņa" nenovilkt "sarkanās līnijas" darbā ar pārējām partijām, tā pēc sarunas žurnālistus informēja "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.

Gobzems informēja, ka tikšanās laikā "Saskaņai" nodevis vairākus vēstījumus. Pirmkārt, ja no "Saskaņas" Saeimā būs konstruktīvi priekšlikumi, tie tiks izskatīti, nevis automātiski noraidīti. ""KPV LV" vienmēr ir uzskatījusi, ka gadījumā, ja būs konstruktīvi priekšlikumi no tām partijām, kas nebūs valdības sastāvā, tie tiks izskatīti, nevis automātiski noraidīti," informēja Gobzems.

Otrkārt, "KPV LV" līderis aicināja beigt "Saskaņai" vilkt "sarkanās līnijas" darbā RD.

"Saskaņas" premjera amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis gan vērsa uzmanību, ka partijai nav šo "sarkano līniju". Un darbs RD nav varējis būt konstruktīvs, jo tagad Saeimā ievēlētās partijas darbu domē izmantojušas par platformu priekšvēlēšanu kampaņai. Viņš izteica cerību, ka, vairākiem RD deputātiem pārejot uz Saeimu, darbs domē būs konstruktīvāks.

Divpusējās tikšanās laikā "KPV LV" un "Saskaņa" pārrunāja iespējamo darbību Saeimā, kā arī "KPV LV" gribēja ar "Saskaņu" pārrunāt tos tematus, kas partijai ir aktuāli. "Tā kā šīs nebija valdības veidošanas sarunas, bet konsultāciju sarunas, mēs konsultāciju formātā pārrunājām arī jautājumu, kas attiecas uz mūsu programmas realizāciju," norādīja "KPV LV" līderis.

Kā atzīmēja Dombrovskis, saruna bijusi konstruktīva un tās laikā atrasti vairāki saskarsmes punkti. Viņa teikto papildināja Gobzema sacītais, kurš skaidroja, ka šie punkti atrasti jautājumos par obligātā iepirkuma komponenti (OIK), reģionālo reformu, Koalīcijas padomes likvidēšanu, kā arī bezrecepšu medikamentu cenu samazināšanu.

Tāpat pēc tikšanās Dombrovskis atkārtoti uzsvēra, ka, ņemot vēra 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus, uzskata, ka Valsts prezidentam Raimondam Vējonim valdības vadītāja amatā būtu jānominē tieši "Saskaņas" pārstāvis.

""Saskaņas" pozīcija ir tāda, ka mēs esam uzvarējuši šīs vēlēšanas. Mēs uzskatām, ka saskaņā ar Satversmi, prezidentam ir tiesības nominēt cilvēku, kurš uzsāks sarunas par nākamā Ministru kabineta veidošanu, mēs uzskatām, ka šī nominācija faktiski piederēs mums kā partijai, kura uzvarējusi šīs vēlēšanas," uzsvēra "Saskaņas" līderis.

"KPV LV" otrdienas pēcpusdienā tiksies arī ar Jauno konservatīvo partiju (JKP). Tikšanās laikā "KPV LV" paudīs savu viedokli par JKP iepriekš piedāvāto valdības modeli.

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!".

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA) biedri dažādos formātos piedāvājumu apspriedīs līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" jau izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!