Foto: LETA
Saeimas vēlēšanu rezultātus varētu būt iespaidojusi valsts atlabšana no krīzes, kā arī notikumi Ukrainā, uzskata politologs Jānis Ikstens.

Sarunā ar aģentūru LETA Ikstens norādīja, ka atbalsts pašreizējai koalīcijai skaidrojams ar valsts ekonomisko atlabšanu - vēlētāji izvēlas atbalstīt to politisko spēku, kas esot sekmīgi izvedis valsti no ekonomiskās krīzes.

"Saskaņas" vēlētāju skaita kritums varētu liecināt par partijas elektorāta demobilizāciju, uzskata Ikstens, turpinot, ka daļa vēlētāju varētu būt mainījuši "savas preferences" un balsojuši par Latvijas Krievu savienību (LKS).

"Ja vēlēšanu rezultāti rādīs LKS vēlētāju skaita kāpumu, varētu pieņemt, ka Ukrainas notikumi varētu mainīt vēlētāju attieksmi pret partiju," sacīja Ikstens. Tomēr šajā gadījumā ar secinājumiem nav jāsteidzas, uzsvēra Ikstens.

Skaidrojot, kāpēc "No sirds Latvijai" vēlētāju skaita proporcija ir mazāka, nekā bija gaidīts, Ikstens norādīja, ka šajā gadījumā varētu būt partijas vēlētāju strukturālā problēma. Viņš skaidroja, ka "No sirds Latvijai" elektorāts ir mazāk aktīvs, tāpēc pat tad, ja potenciālais vēlētājs atbalsta partiju, nevar būt pārliecības par to, ka viņš aizies balsot.

Ikstens uzskata, ka Latvijas Reģionu apvienības uzrādītais rezultāts, kas iepriekš netika prognozēts, varētu tikt skaidrots ar pēdējo nedēļu veiksmīgo sniegumu, tostarp arī debatēs.

Tomēr politologs norādīja, ka jāsagaida, kā būs nobalsojuši tie, kuri nevēlējās atklāt savu izvēli.

Kā ziņots, 12.Saeimas vēlēšanās sestdien ir uzvarējusi valdošā koalīcija, kurā darbojas "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un VL-TB/LNNK, liecina informācijas aģentūras LETA sadarbībā ar "Latvijas Neatkarīgo televīziju" (LNT) un Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) veiktā nobalsojušo vēlētāju aptauja pie iecirkņiem.

Aptaujā 23,8% savu izvēli vēlēšanās izdarījušo cilvēku atbildējuši, ka balsojuši par "Vienotību", bet par "Saskaņu" balsojis 21,6% aptaujāto.

Par ZZS savu balsi atdevuši 19,4% vēlētāju, bet par VL-TB/LNNK nobalsojuši 18,5% aptaujāto vēlētāju.

Tāpat 5% barjeru vēlēšanās varētu būt pārvarējusi Latvijas Reģionu apvienība (LRA), par kuru balsojuši 6% aptaujāto, un šovasar izveidotā partija "No sirds Latvijai" (NSL), par kuru savu balsi atdevuši 5,4% aptaujāto vēlētāju.

Šāda balsu sadalījuma gadījumā "Vienotība" Saeimā iegūtu 25 deputātu mandātus, "Saskaņa" - 23, VL-TB/LNNK un ZZS - pa 19, bet LRA un NSL - pa 7.

Pārējās partijas saskaņā ar aptaujas datiem 5% barjeru, lai iekļūtu Saeimā, nav pārvarējušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!