Piektdien, 7. septembrī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumu ciklā "Par ko balsot?" debatēs par tieslietām 13. Saeimas deputāta kandidāte, bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšsēdētāja vietniece Juta Strīķe (JKP) atzina, ka tā dēvētajos čekas maisos pēc to atvēršanas būs atrodams Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča vārds.

"Visi cenšas uzturēt to koruptīvo sistēmu, kas laiku pa laikam rodas. Kā, piemēram, mums galvenais tiesnesis, AT priekšsēdētājs ir Bičkovičs, kuru ir virzījuši, atbalstījuši visi pie varas esošie. Atgādināšu, ka viņam nav pielaides valsts noslēpumiem augstākās kategorijas. Kāpēc? Tāpēc, ka bija aizdomas, ka viņš ir sadarbojies ar VDK," sacīja Strīķe.

"Kad mēs atvērsim čekas maisus, mēs tur, protams, ieraudzīsim Augstākās tiesas priekšsēdētāju," sacīja Strīķe, piebilstot, ka tas liecinot "par tiesas reputāciju".

AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece portālam "Delfi" sacīja, ka Bičkovičam ir pielaide valsts noslēpumam: "viņam ir tāda pielaide, kāda viņam ir nepieciešama, lai viņš varētu būt AT priekšsēdētājs". Precīzāku informāciju viņa solīja sniegt pirmdien.

Bičkovičs AT priekšsēdētāja amatu ieņem no 2008. gada. 2015. gada 28. maijā Saeima viņu atkārtoti apstiprināja šajā amatā. Par lēmuma projektu balsoja 53 deputāti, pret – 27, bet balsojumā atturējās četri deputāti.

Jau 2008. gadā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) vērtēja, vai piešķirt Bičkovičam pielaidi valsts noslēpumam. SAB izlēma viņam to piešķirt uz pieciem gadiem līdz līmenim "slepeni" ieskaitot, vēsta aģentūras LETA arhīvs.

Lai lemtu par pielaides valsts noslēpumam izsniegšanu Bičkovičam, SAB tolaik detalizēti iepazinās ar Drošības policijas veiktās pārbaudes materiāliem un ir izvērtējis visu informāciju, kas iegūta saistībā ar Totalitāro seku dokumentēšanas centra rīcībā esošo Bičkoviča LPSR VDK aģenta kartīti.

Atšifrējot VDK aģentu ziņojumu elektronisko datubāzi "Delta Latvija", aģenta ziņojums ar segvārdu, kurš minēts Bičkoviča kartītē, netika atrasts. Izvērtējot pārbaudes materiālus kopumā, tika noskaidrots, ka Bičkovičs nav bijis Latvijas PSR VDK aģents, līdz ar to nav šķēršļu viņam kā AT priekšsēdētāja kandidātam izsniegt pielaidi valsts noslēpumam.

2008. gadā Bičkovičs sacīja: "Es savā biogrāfijā nekādus aptumšojošus pleķus neesmu radījis, un man tādu nav". Viņš arī norādīja, ka nemaz nevarētu strādāt par tiesnesi, ja medijos tolaik izskanējusī informācija par čekas maisiem vai it kā nelikumīgi iegūtu pilsonību būtu patiesa.

Par speciālās atļaujas darbam ar valsts piešķiršanu tiek lemts arī tad, ja amatpersona darbam amatā, kur tā nepieciešama, tiek virzīta atkārtoti.

Jau vēstīts, ka piektdien debatēs par tieslietām to astoņu partiju pārstāvji, kurām atbalsts sabiedrībā saskaņā ar publiski pieejamiem socioloģisko aptauju datiem pēdējā laikā pārsniedzis 2,5%, nosauca būtiskākās problēmas tieslietu jomā, kā arī minēja to risinājumus.

Uz aktuālajiem jautājumiem tiešraidē atbildes meklēja Guntars Grīnvalds (S), Gunārs Kūtris(ZZS), Aldis Gobzems (KPV LV), Dzintars Rasnačs (NA), Inese Lībiņa-Egnere (JV), Evita Goša (A/P), Juta Strīķe (JKP) un Inga Bite (LRA). Ar pilnu raidījuma ierakstu iespējams iepazīties šeit:

Pirms tam par tieslietu jomā aktuālo "Delfi TV ar Jāni Domburu" sprieda Latvijas Tiesnešu biedrības prezidents Juris Siliņš, zvērināts advokāts, Ārvalstu investoru padomes Latvijā Investīciju aizsardzības un tiesu efektivitātes darba grupas vadītājs Māris Vainovskis, žurnāla "Ir" žurnāliste Indra Sprance un televīzijas un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare. Ar šī raidījuma pilnu ierakstu iespējams iepazīties šeit:

Kā ziņots, portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?", kuru vadīs žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmo nedēļu būs skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!